Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien tviterī paziņoja, ka viņš nopietni apsver aizturēto nelegālo imigrantu nosūtīšanu uz pašpasludinātajām "patvēruma pilsētām", kuras vēršas pret viņa stingro imigrācijas politiku.

Pretēji Trampa paziņojumam Baltais nams iepriekš bija apliecinājis, ka ir atmetis šo ideju, kura tikusi kritizēta kā politiska atriebība pilsētām, kuras vada politiķi no Demokrātu partijas.

"Ņemot vērā faktu, ka demokrāti nevēlas mainīt mūsu ļoti bīstamos imigrācijas likumus, mēs tiešām, kā ziņots, stigri apsveram Nelegālo Imigrantu novietošanu Patvēruma Pilsētās," tvītoja Tramps.

"Šķiet, ka Radikālajiem Kreisajiem vienmēr ir Atvērto Robežu, Atvērto Roku politika – tātad tas darītu viņus ļoti laimīgus!" rakstīja Tramps.

Laikraksts "Washington Post" iepriekš ziņoja par šo priekšlikumu, kas iezīmētu jaunu uzliesmojumu augošajā politiskajā sašķeltībā imigrācijas jautājumā.

Tramps uzstāj, ka ASV ierodas pārāk daudz imigrantu un patvēruma meklētāju.

Viņa pretinieki, galvenokārt no Demokrātu partijas, apgalvo, ka Trampa centieni būvēt jaunus žogus uz Meksikas robežas un viņa gandrīz katru dienu paustā imigrantu kā bīstamu noziedznieku nosodīšana ir kūdīšana uz rasu naidu.

Tramps vēlāk komentāros reportieriem sacīja, ka viņš grib, lai ASV Kongress padarītu stingrāku vīzu piešķiršanu un racionalizētu izraidīšanas procesu. Viņš brīdināja, ka pretējā gadījumā liks imigrantus nosūtīt uz tā sauktajām patvēruma pilsētām.

"Mēs nogādāsim viņus uz patvēruma pilsētu rajoniem un ļausim attiecīgajam rajonam parūpēties par to. Mēs varam nodrošināt neierobežotu piegādi," sacīja Tramps.

"Patvēruma pilsētas" ir vietas, kur vietējās varas iestādes ir atteikušās nodot nelegālos imigrantus izraidīšanai no ASV.

"Washington Post" ziņoja, ka Baltā nama amatpersonas pirmoreiz apsvērušas šo plānu novembrī, jautājot vairākām aģentūrām, vai tā saukto migrantu karavānu dalībnieki varētu tikt aizturēti pie robežas un ar autobusiem aizvesti "uz mazām un vidēji lielām patvēruma pilsētām".

Baltais nams toreiz paziņoja Imigrācijas un muitas dienestam (ICE), ka šī plāna nolūks ir mazināt aizturēšanas vietu trūkumu, bet tas arī būtu vēstījums demokrātiem, ziņoja laikraksts.

ICE ietvaros šis plāns toreiz tika noraidīts, arī ņemot vērā sabiedrisko attiecību apsvērumus. Kad Baltais nams šogad vēlreiz to ierosināja, ICE to atraidīja kā "nepiemērotu" un kāda Baltā nama amatpersona apliecināja, ka šis priekšlikums vairs netiek apsvērts.

Viena no vietām, kurp imigranti tiktu nosūtīti, ir Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vēlēšanu apgabals, un viņas birojs ceturtdien kritizēja šo plānu.

"Šīs administrācijas cinisma un nežēlības līmeni nevar pārvērtēt," sacīja Pelosi preses sekretāre Ešlija Etjēna.

"Izmantot cilvēkus, tai skaitā mazus bērnus, par bandiniekiem kroplajā spēlē baiļu uzturēšanai un imigrantu demonizēšanai ir nicināmi."

ICE aizturēšanas vietās esošo imigrantu skaits pēdējos mēnešos ir pietuvojies 50 tūkstošiem, un ICE ir grūti tikt ar viņiem galā sava budžeta ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!