Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņoja, ka ir norīkojis amatpersonas izpētīt jaunu tarifu piemērošanu Ķīnas precēm 100 miljardu ASV dolāru vērtībā, tālāk pastiprinot bažas par tirdzniecības karu starp abām lielākajām pasaules ekonomikām.

Tramps savā paziņojumā sacīja, ka apsver šādus pasākumus, "ņemot vērā Ķīnas netaisno atbildi" uz ASV otrdien noteiktiem muitas tarifiem aptuveni 1300 Ķīnas precēm 50 miljardu dolāru vērtībā.

Ķīnas valdība trešdien šajā atbildē publicēja 106 ASV importa preču sarakstu 50 miljardu dolāru vērtībā, kurām Ķīna piemēros muitas tarifus.

"Ķīna ir izvēlējusies kaitēt mūsu lauksaimniekiem un rūpniekiem, nevis labot savu aplamo rīcību," teica Tramps.

"Es esmu instruējis ASV tirdzniecības pārstāvi apsvērt, vai būtu piemēroti papildu tarifi [Ķīnas precēm] 100 miljardu dolāru vērtībā [..], un, ja tā būtu, noteikt produktus, kuriem tiks piemēroti šādi tarifi."

Tramps arī sacīja, ka ir norīkojis lauksaimniecības ministru "ieviest plānu mūsu lauksaimnieku un lauksaimniecības interešu aizsardzībai".

Ķīnas Tirdzniecības ministrijas trešdien publiskotajām ASV precēm, starp kurām ir ķīmijas produkti, saldēta cūkgaļa, sojas pupiņas, automobiļi un mazizmēra lidaparāti, paredzēts piemērot 25% muitas nodevu. Ministrija gan neprecizēja, kad šie muitas tarifi stāsies spēkā.

Trešdaļa no ASV sojas pupiņu eksporta nonāk Ķīnā, pērn tam veidojot 14 miljardus dolāru, un šis produkts tiek iegūts no lauku štatiem, kas 2016.gadā ASV prezidenta vēlēšanās balsoja par Trampu.

Ķīna jau pirmdien piemēroja jaunus muitas tarifus 128 ASV precēm trīs miljardu dolāru vērtībā, tostarp cūkgaļai, vīniem un augļiem, tā reaģējot uz Trampa lēmumu noteikt muitas tarifus tēraudam un alumīnijam.

Tikmēr ASV valdības otrdien publiskotais saraksts, kurā ir elektronika, lidaparātu daļas, satelīti, medikamenti, mehānismi un citas preces, vēl tiks precizēts. Sarakstā iekļautajām precēm paredzēts piemērot 25% tarifu, bet saraksts var tikt pārskatīts un šis process ilgs vismaz līdz maijam, pirms šis tarifs stāsies spēkā.

Saspīlējums starp abām valstīm ir pieaudzis kopš augusta, kad Tramps lika sākt izmeklēšanu par Ķīnas negodīgu tirdzniecības praksi un ASV intelektuālā īpašuma zagšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!