Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV eksprezidents Donalds Tramps nācis klajā ar paziņojumu, kurā asi kritizējis pašreizējo Republikāniskās partijas līderi - senatoru Miču Makonelu, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

"Ja republikāņu senatori paliks viņa [Makonela] pusē, viņi turpmāk vairs neuzvarēs," pauda Tramps.

Aizvadītajā nedēļas nogalē noslēdzās Trampa otrā impīčmenta prāva. Trampu attaisnoja un arī Makonels bija starp republikāņu senatoriem, kuri neatzina eksprezidentu par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās. Taču neilgi pēc balsojuma Makonels - vadošais Republikāniskās partijas pārstāvis Senātā - veltīja Trampam skarbus vārdus, sakot, ka viņa partijas biedrs ir "morāli atbildīgs" par 6. janvārī notikušajiem grautiņiem ASV Kapitolija ēkā.

Tramps nepalika atbildi parādā un otrdien nāca klajā ar paziņojumu. "Republikāniskā partija nekad vairs nevarēs būt cienīta vai spēcīga ar līderiem kā Mičs Makonels tās vadībā," norādīja Tramps. Eksprezidents arī izteicās, ka Makonela "politiskā ieskata, gudrības, prasmju un personības trūkums" maksājis republikāņiem vairākumu ASV Senātā.

Makonels "nekad nedarīs to, kas ir jādara vai kas ir piemērots mūsu valstij", sacīja Tramps. Eksprezidents arī izteicās, ka atbalstīs tos kandidātus, kuri iestāsies par "Amerikas padarīšanu par varenu un mūsu "Amerika vispirms" politiku."

ASV Kongresa apakšpalāta jeb Pārstāvju palāta, janvārī atbalstot impīčmentu, Trampu apsūdzēja “kūdīšanā uz sacelšanos” saistībā ar viņa lomu 6. janvārī notikušajos vardarbīgajos grautiņos, ko ASV Kapitolija ēkā sarīkoja Trampa atbalstītāji. Nemieros gāja bojā pieci cilvēki, kā arī tika iztraucēta Kongresa deputātu sēde, kuras laikā bija paredzēts apstiprināt jaunievēlētā ASV priekšstāvja Džo Baidena uzvaru 3. novembrī notikušajās vēlēšanās.

Senāta prāvā izšķīrās Trampa politiskais liktenis. Lai prezidentu atzītu par vainīgu apsūdzībās, kuras pret viņu izvirzījusi Pārstāvju palāta, nepieciešams bija vismaz divu trešdaļu jeb 67 senatoru atbalsts, taču aizvadītajā nedēļas nogalē Trampu par vainīgu atzina 53 senatori.

Ja vismaz 67 senatori būtu atzinuši Trampu par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, ASV Kongresa augšpalāta būtu varējusi lemt par to, vai liegt Trampam nākotnē ieņemt vēl kādu amatu valdībā. Līdz ar attaisnojumu miljardierim no Ņujorkas tagad pavērusies iespēja atkal kandidēt uz prezidenta amatu 2024. gada prezidenta vēlēšanās. Šādi publiski paziņojumi rāda, ka Tramps neplāno pamest politisko skatuvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!