Foto: AP/Scanpix

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņojis, ka ASV vēstnieka amatam Izraēlā izvirzīs advokātu Deividu Frīdmanu, kurš atbalsta ebreju kolonistu apmetnes Izraēlas okupētajās teritorijās, kā arī citas izmaiņas Vašingtonas politikā reģionā.

Frīdmans pavēstīja, ka gaida iespēju pildīt savu pienākumus "ASV vēstniecībā Izraēlas mūžīgajā galvaspilsētā Jeruzalemē", lai arī vēstniecība atrodas Telavivā.

Tramps, līdzīgi kā daži viņa priekšteči, ir solījis pārcelt ASV vēstniecību uz Jeruzalemi, kas noteikti saniknotu palestīniešus, kuri uzskata, ka Austrumjeruzalemei jākļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

Tramps ir norādījis, ka Frīdmans "uzturēs īpašās attiecības" starp ASV un Izraēlu.

Paziņojums saniknojis ASV liberāli noskaņotās ebreju grupas. Liberālās aktīvistu grupas "J Street" prezidents Džerremijs Ben-Ami nosauca Frīdmana izvirzīšanu par "neapdomīgu", norādot uz viņa atbalstu kolonistu apmetņu būvniecībai un divu valstu risinājuma apstrīdēšanu.

Nav zināms, kā Frīdmans varētu strādāt Jeruzalemē, tomēr Trampa padomnieki aizvadītajās dienās ir uzstājuši, ka jaunievēlētais prezidents pildīs solījumu pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi.

"Viņš ir izteicis šo solījumu," reportieriem ceturtdien uzsvēra Trampa padomniece Kelienna Konveja.

"Es jums varu garantēt, ka viņš vispār ir cilvēks, kas daudzas lietas paveiks ļoti ātri," viņa piebilda.

Ja Frīdmanu amatā apstiprinās ASV Senāts, viņš varētu strādāt ASV konsulātā Jeruzalemē, sprieduši Trampa sabiedrotie. Šādā gadījumā ASV pēc būtības pasludinātu šo iestādi par vēstniecību, ņemot vērā, ka tur atrodas vēstnieks.

Nav zināms, cik tālu šīs diskusijas ir pavirzījušās, kā arī tas, vai pats Tramps ticis par tām informēts. Trampa varas pārejas komanda nav komentējusi šo jautājumu.

Jeruzalemes mērs Nirs Barkats pagājušajā nedēļā atklāja aģentūrai AP, ka viņš ir kontaktējies ar Trampa padomniekiem, runājot par vēstniecības jautājumu. Sarunas mēram radījušas priekšstatu, ka Tramps nopietni domā pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi.

Gan Bils Klintons, gan arī Džordžs Bušs solīja pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi, tomēr, stājoties ASV prezidenta amatā, abi atteicās no šie plāniem.

Gandrīz visas vēstniecības Izraēlā atrodas Telavivā vai tās apkārtnē.

Izraēla okupēja Jeruzalemes austrumdaļu 1967.gadā Sešu dienu kara laikā. 1980.gadā Izraēla šo teritoriju anektēja, pasludinot visu Jeruzalemi par Izraēlas apvienoto galvaspilsētu.

Starptautiskā sabiedrība šo Izraēlas soli nav atzinusi, uzskatot, ka ebreju apmetnes okupētajās palestīniešu teritorijās, tostarp Jeruzalemes austrumos, ir nelikumīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!