Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV zina, kas ir teroristu grupējuma "Daesh" jaunais līderis, piektdien apliecināja Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps.

""Daesh" ir jauns līderis. Mēs konkrēti zinām, kas viņš ir," tviterī paziņoja Tramps. ASV amatpersonas tuvākas detaļas nav atklājušas.

"Daesh" nule kā apstiprinājusi, ka tās līdzšinējais līderis Abu Bakrs al Bagdadi ir miris un ka par grupējuma jauno līderi izraudzīts Abu Ibrahims al Hašimi al Kuraiši. Par Hašimi zināms ir gaužām maz. Kad iepriekšējos gados parādījās ziņas, ka Bagdadi it kā ir nogalināts, Hašimi reti kad tika minēts kā iespējamais mantinieks.

"Daesh" ceturtdien apstiprināja ziņas par Bagdadi nāvi ASV īpašo uzdevumu vienības operācijā Sīrijā. Grupējums propagandas atzara "Al Furqan" izplatītā audiovēstījumā arī paziņoja par viņa pēcteča iecelšanu un aicināja grupējuma sekotājus zvērēt uzticību jaunajam līderim.

Tramps svētdien paziņoja, ka Bagdadi ASV spēku uzbrukuma laikā Sīrijas ziemeļrietumos uzspridzinājies, detonējot spridzekļu vesti, un viņa ķermenis sprādzienā sakropļots, bet analīzes ļāvušas identificēt "Daesh" līderi.

"Daesh" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Sīrijas kurdiem bija izšķiroša loma ASV vadītajā militārajā operācijā Sīrijā, kuras rezultātā tika sakauts "Daesh" "kalifāts". Gan rietumvalstis, gan Sīrijas kurdi pauduši bažas, ka līdz ar Turcijas uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos tiek sekmēta "Daesh" atdzimšana.

Sīrijas kurdu spēku vadība prognozējusi, ka "Daesh" kaujinieku pagrīdes grupas centīsies atriebt sava līdera nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!