Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ir atcēlis 12. jūnijā paredzēto samitu ar Ziemeļkorejas vadītāju Kimu Čenunu, ziņo BBC.

Tramps atklāja, ka lēmums atcelt samitu ir pieņemts dusmu un atklātā naidīguma dēļ, kas izpaudies pēdējā Ziemeļkorejas paziņojumā. ASV prezidents apgalvoja, ka 12. jūnija samits nav piemērots laiks, kad tikties ar Ziemeļkorejas līderi, raksta BBC.

Ceturtdien Ziemeļkorejas amatpersona Čoja Sunhuja nosauca ASV viceprezidenta Maika Pensa izteikumus par "stulbiem un nezinošiem". Pēdējo nedēļu laikā Ziemeļkoreja savā retorikā pret ASV bijusi agresīvāka un draudējusi, ka Trampa-Kima samits varētu tikt atcelts.

Vēstulē, kas adresēta Kimam Čenunam Tramps vēlreiz atgādināja par ASV kodolieroču kapacitāti: "Tu runā par savām kodolieroču spējām, bet mūsu [kodolieroču kapacitāte] ir tik masīva un spēcīga, ka es lūdzu Dievu, ka tos nekad nevajadzēs izmantot."

Kopš 2018. gada janvāra ASV-Ziemeļkorejas attiecībās bija novērojami pamatīgi uzlabojumi. Kima režims ne tikai izteica gatavību tikties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, bet arī atbrīvoja trīs ieslodzītos ASV pilsoņus, kā arī pauda vēlmi atbruņot Korejas pussalu no kodolieročiem.

Tomēr pēdējo nedēļu izteikumi sāka radīt pamatotas bažas par to vai vēsturiskais Trampa-Kima samits notikts vispār. Abas puses draudēja ar samita atcelšanu,bet tagad 12. jūnijā paredzētā tikšanās ir atcelta oficiāli. Tramps vēstulē Kimam Čenunam ir paudis cerību, ka abi līderi "kādu dienu" tomēr tiksies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!