Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps runā Pasaules Ekonomikas forumā Davosā uzņēmies nopelnus par ASV ekonomikas atdzīvināšanu, paziņojot, ka ASV tautsaimniecības sniegums viņa administrācijas laikā var kalpot par piemēru pārējai pasaulei.

Uzrunājot biznesa un politikas līderus, Tramps norādīja, ka deregulējis ASV ekonomiku, noslēdzis jaunus tirdzniecības līgumus un radījis ekonomiskās iespējas ierindas strādājošajiem un viņu ģimenēm.

"Ekonomiskās stagnācijas gadi devuši vietu trokšņainam ekonomisko iespēju geizeram," paziņoja Tramps."Skepticisma laiks ir beidzies," sacīja prezidents.

Tramps savā runā pievērsās arī klimata pārmaiņu jautājumam, nodēvējot par muļķīgiem brīdinājumus par klimata krīzi. Prezidents slavēja plaukstošo ASV ekonomiku un fosilos enerģijas avotus.

"Mums jānoraida mūžīgie nolemtības pravieši un viņu pareģojumi par apokalipsi," sacīja Tramps, kura redzējums uz pasauli asi kontrastēja ar zviedru pusaugu vides aktīvistes Grētas Tūnbergas šodien Davosā sacīto, ka valdības neaptver situācijas nopietnību klimata pārmaiņu jomā un būtībā nav neko izdarījušas, lai novērstu klimata pārmaiņas.

Tramps, kura klausītāju vidū bija arī Tūnberga, nodēvēja par "pagātnes muļķīgo zīlnieku pēctečiem" tos, kuri mūsdienās brīdina par nekontrolētu globālo sasilšanu un citām vides katastrofām.

Prezidents norādīja uz vairākiem agrākajiem pareģojumiem, kas izrādījušies nepatiesi, tostarp par pārapdzīvotību pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados un naftas izsīkumu pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

"Mēs nekad neļausim radikāliem sociālistiem iznīcināt mūsu ekonomiku," paziņoja Tramps, acīmredzot, ar to domājot savus demokrātu oponentus.

Baltā nama saimnieks slavēja ASV kā "numur viens naftas un dabasgāzes ražotāju pasaulē" un aicināja Eiropu iegādāties vairāk ASV enerģētikas produktu.

Naftas, gāzes un ogļu ieguves paplašināšana bijusi tik veiksmīga, ka ASV vairs nav nepieciešams importēt enerģiju no naidīgām valstīm, paziņoja Tramps.

"Mūsu Eiropas sabiedrotajiem vairs nevajag būt viegli ievainojamiem," ja viņi "izmantos Amerikas plašās piegādes", sacīja Tramps.

Viņš paziņoja, ka Savienotās Valstis pievienosies jaunajai starptautiskajai iniciatīvai, kurai dots nosaukums "viens triljons koku". Tramps sacīja, ka vēlas saglabāt "Dieva radīto un pasaules dabisko skaistumu", taču uzsvēra, ka ceļš uz priekšu ir meklējams tehniskās inovācijās, nevis ekonomiskās izaugsmes iegrožošanā.

Pasaules Ekonomikas forumā, kas pulcē pasaules biznesa un politikas elites pārstāvjus, kā arī pilsoniskās sabiedrības līderus, šī gada dienaskārtībā ievērojama vieta atvēlēta klimata jautājumiem, kā arī uzņēmēju atbildībai tādās jomās kā nodokļi un pienācīgs atalgojums.

Šogad Davosu apmeklēs vairāk nekā 50 valstu galvas un valdību vadītāji, tostarp Vācijas kanclere Angele Merkele un Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte. No otrdienas līdz piektdienai Davosā uzturēsies arī Latvijas prezidents Egils Levits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!