Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka divkāršojis muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas, tādējādi padziļinot krīzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās.

"Esmu tikko apstiprinājis tarifu dubultošanu tēraudam un alumīnijam no Turcijas laikā, kad tās valūta - Turcijas lira - strauji slīd uz leju attiecībā pret mūsu ļoti stipro dolāru!" tviterī ierakstījis Tramps.

Tarifi "alumīnijam tagad būs 20% un tēraudam - 50%. Mūsu attiecības ar Turciju pašlaik nav labas!" piebildis Tramps. Pēc šī Trampa tvīta liras kursa kritums vēl paātrinājās, un vēlā pēcpusdienā dolāra kurss bija jau 6,6 liras par dolāru, tātad piektdienas laika liras vērtība samazinājusies par 19%.

Jūnijā ASV noteica 25% muitas tarifu tērauda importam un 10% tarifu alumīnija importam.

1. augustā ASV noteica sankcijas Turcijas tieslietu un iekšlietu ministriem saistībā ar ASV mācītāja Endrū Bransona turēšanu apcietinājumā, kas tagad nomainīts pret mājas arestu. Bransons Turcijā apsūdzēts par spiegošanu, saistību ar terorismu un ASV trimdā dzīvojošo musulmaņu sludinātāju Fetullu Gilenu. Turcija apsūdz Gilenu 2016. gada jūlijā notikušajā neveiksmīgā puča organizēšanā pret Erdoanu.

Konflikts starp Vašingtonu un Ankaru pēdējās dienās paātrinājis ekonomikas problēmu izraisīto Turcijas liras kursa lejupslīdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!