Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltā nama zinātnes nodaļa Covid-19 pandēmijas izbeigšanu norādījusi kā vienu no ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas panākumiem, ignorējot faktu, ka jaunu inficēšanās gadījumu skaits strauji pieaug, raksta "Forbes".

Otrdien publiskotā paziņojumā "Pirmā termiņa zinātnes un tehnoloģiskie sasniegumi" Baltā nama zinātnes nodaļā uzskaitījusi vairākus sasniegumus. Neskatoties uz to, ka pēdējās nedēļas laikā vidēji diennaktī konstatēts vairāk nekā 71 000 jaunu inficēšanās gadījumu un vairāk nekā 800 mirušo, Trampa panākumiem pieskaitīta pandēmijas izbeigšana, kas papildināta ar viņa meitas un padomnieces Ivankas Trampas, kā arī nodaļas vadītāja Kelvina Drogemajera citātiem.

Ziņojumā teikts, ka prezidents ir nostiprinājis ASV kā zinātniski attīstītāko valsti, kādu pasaule jebkad ir zinājusi. Tramps kopš pandēmijas pirmsākumiem centies mazināt tās nozīmi un nopietnību. Vēl pagājušajā piektdienā viņš priekšvēlēšanu kampaņas pasākumā paziņoja, ka vīruss "ātri beigsies" un skaidroja, ka pavērsiens jau ir sasniegts, lai gan šādus apgalvojumus neapstiprina statistika.

Sestdien viņš pat publiski paziņoja, ka Amerikas "skaitļi ir neredzēti [labi]", kā arī uzsvēra, ka amerikāņi ir noguruši no runām par pandēmiju. Lai gan tikai pagājušajā piektdienā tika reģistrēts jauns diennaktī jauno reģistrēto gadījumu antirekords – vairāk nekā 83 000 –, Tramps šajā "nogurdināšanā" vainoja medijus, kuri pārāk daudz to atspoguļojot.

ASV pandēmija prasījusi vairāk nekā 225 000 cilvēku dzīvību, bet vīrusa infekcija apstiprināta vairāk nekā 8,8 miljoniem amerikāņu. Abos rādītājos ASV ir pirmā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!