Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka neatkāpjas no nodoma izvest ASV spēkus no Sīrijas un Afganistānas, bet grib atstāt amerikāņu karavīrus Irākā, lai paturētu redzeslokā norises reģionā, īpaši Irānā.

Intervijā, kas svētdien pārraidīta telekanāla CBS programmā "Face the Nation", viņš izteicies, ka grib pasekot Irānai, jo uzskata, ka Irāna ir "patiesa problēma" un ASV militārā bāze Irākā ir piemērota tam, lai varētu sekot situācijai visos Tuvajos Austrumos.

Runājot par spēku izvešanu no Sīrijas un Afganistānas, Tramps skaidrojis, ka viņam "nepatīk bezgalīgi kari" un ka militārās operācijas rada finansiālus zaudējumus un prasa cilvēku upurus.

"Ir laiks," paziņojis Tramps. "Un mēs redzēsim, kas notiek ar "Taliban". Viņi grib mieru. Viņi ir noguruši. Visi ir noguruši."

Viņš arī apgalvojis, ka džihādistu grupējuma "Daesh" kaujinieku kalifāts Sīrijā ir "gandrīz sakauts", un solījis drīzumā paziņot par tā pilnīgu sagrāvi.

Vienlaikus Tramps izteicies, ka Afganistānā tiks atstāts neliels karavīru kontingents "vienīgi izlūkošanas mērķiem", un piebildis, ka ASV karavīri vajadzības gadījumā varētu atgriezties abās šajās valstīs, ja tas būtu nepieciešams.

Kā ziņots, ASV izlūkdienesti brīdinājuši, ka sasteigta aiziešana no Afganistānas un Sīrijas varētu sekmēt "Daesh" un "Al-Qaeda" atgūšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!