Piektdien vienā no pasaules ietekmīgākajiem posteņiem – ASV prezidenta amatā – ar svinīgo inaugurāciju un zvērestu stājies pretrunīgi vērtētais miljardieris Donalds Tramps. 45. ASV prezidenta ienākšanai Baltajā namā varēja sekot "Delfi" sadarbībā ar "LMT Straume" un "Rīga TV 24" tiešraidē.

Savā pēcinaugurācijas runā jaunais Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka pārlieku ilgi Vašingtona plaukusi, kamēr tauta ārpus galvaspilsētas cietusi grūtības. Tagad "Vašingtonas apgabala varu mēs atdodam atkal jums, tautai," norādīja jaunais prezidents.

Viņš piebilda, ka līdzšinējais "Amerikas posts beidzas tieši šeit un tagad" un ka jaunā administrācija strādās, lai atrisinātu izglītības, narkotiku un noziedzības problēmas.

Lai gan Tramps lielu daļu savas inaugurācijas runas veltīja sabiedrības vienošanai, apgalvojot, ka neatkarīgi no ādas krāsas visu amerikāņu asinis ir vienādas, tie bauda vienas un tās pašas brīvības. Tomēr viņš turpināja arī savu līdzšinējo retoriku, apgalvojot, ka turpmāk viss mainīsies, jo beidzot būs kāds, kas – pretstatā iepriekšējiem politiķiem – domās par iedzīvotājiem. "Turpmāk, lemjot par katru jautājumu, Amerikas intereses būs pirmās," teica Tramps, neaizmirstot piebilst, ka līdz šim politiķi vairāk domājuši par citām valstīm nekā pašu mājām.

"Es cīnīšos par jums ar katru elpas vilcienu (..) un nekad jūs nenodošu. Amerika sāks atkal uzvarēt, uzvarēt kā vēl nekad iepriekš," paziņoja Tramps.

Pievēršoties ārpolitikai, viņš solīja nostiprināt esošās alianses un veidot jaunas, kā arī pauda apņēmību radīt globālu aliansi pret islāmistu terorismu, kas to "pilnīgi noslaucīs no zemes virsas".

Savu runu viņš kārtējo reizi beidza ar solījumu "padarīt Ameriku atkal diženu".

Tramps un pirmā lēdija Melānija ar limuzīnu militāra eskorta pavadībā brauca no Kapitolija uz Balto namu, pie kura jaunais prezidents pieņems bruņoto spēku parādi.

Prezidenta limuzīnu, kas iesaukts par "Zvēru" ("The Beast"), ceļā uz Balto namu pavadīja ASV Slepenā dienesta aģenti, skrienot tam blakus.

Limuzīns brauca pa Konstitūcijas avēniju, kuras abās malās sastājušies tūkstošiem cilvēku – gan Trampa piekritēji, gan pretinieki.

Jaunais ASV prezidents ceturtdien savas inaugurācijas pusdienās Kapitolijā paziņoja, ka ir pagodināts ar savas vēlēšanu sāncenses Hilarijas Klintones un viņas vīra eksprezidenta Bila Klintona ierašanos uz viņa inaugurāciju.

Tramps aicināja Klintonu pāri piecelties, un pārējie klātesošie arī piecēlās un Klintoniem aplaudēja stāvot.

"Es biju pagodināts, kad dzirdēju, ka bijušais prezidents Bils Klintons un Hilarija Klintone šodien atnākuši [uz manu inaugurāciju], un es gribētu, lai jūs pieceļaties," sacīja Tramps.

"Man vairāk nav ko teikt, jo es ļoti cienu šos divus cilvēkus," piebilda Tramps, kamēr klātesošie kongresmeņi un citas augstas amatpersonas piecēlās un aplaudēja.

Klintonu pāris šajā pasākumā sēdēja Trampa ģimenes locekļu tuvumā.

Trampa cieņas apliecinājums Klintoniem asi kontrastēja ar viņa retoriku vēlēšanu kampaņas laikā. Toreiz Tramps vairākkārt bija sacījis, ka Klintone pelnījusi būt cietumā sava privātā e-pasta servera skandāla dēļ. Tramps arī bija uzaicinājis sievietes, kas apsūdzējušas Bilu Klintonu seksuālā uzmācībā, būt klāt kādās debatēs.

Kopš Trampa uzvaras prezidenta vēlēšanās 10. novembrī Klintone ir maz rādījusies sabiedrībā. Trampa inaugurācija viņai bija pirmais augsta mēroga sabiedrisks pasākums pēdējo mēnešu laikā.

Klintone ar vīru bija sadevušies rokās un smaidīja, dodoties no Trampa inaugurācijas uz pusdienām Kongresa rezidencē Kapitolijā.

Republikāniskās partijas kandidāts Tramps uzvarēja 8. novembrī notikušajās vēlēšanās, lai gan pirms tam eksperti un dažādas aptaujas prognozēja Demokrātiskās partijas pārstāves Hilarija Klintones uzvaru.

Trampa labvēlīgie izteikumi par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un NATO veltītā kritika ir radījusi bažas, vai jaunais prezidents nekaitēs Eiropas drošībai pēdējo gadu Krievijas militārās agresijas kontekstā.

Prezidenta vēlēšanu norisi ir aizēnojušas ASV izlūkdienestu bažas, ka vēlēšanu procesā ar mērķi veicināt Trampa uzvaru, ir iejaukusies Krievija, organizējot kiberuzbrukumus un nopludinot Demokrātiskās partijas biedru e-pastu saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!