Foto: Reuters/Scanpix
Miljardieris Donalds Tramps, kurš ir vadošais pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta vēlēšanu kandidātu no Republikāņu partijas, kritizē ASV iebrukumu Irākā 2003. gadā, bet atzīst, ka sākumā varētu būt atbalstījis šo invāziju.

"Svarīgākais, ka tur nebija nekādu masu iznīcināšanas ieroču," Tramps sacīja priekšvēlēšanu pasākumā Dienvidkarolīnā pirms sestdien paredzētajām priekšvēlēšanām šajā štatā, "es teikšu jums pavisam vienkārši. Ieiešana Irākā var būt bijis vissliktākais lēmums, tas var būt bijis vissliktākais lēmums, kādu .. jebkurš [ASV] prezidents pieņēmis šīs valsts vēsturē."

Tramps pēdējās dienās par iebrukumu Irākā ir kritizējis toreizējo ASV prezidentu Džordžu Bušu jaunāko, kura brālis Džebs Bušs ir Trampa sāncensis republikāņu priekšvēlēšanās.

"Karš Irākā iesāka visu Tuvo Austrumu destabilizāciju, tas iesāka ISIS ("Islāma valsti"), tas iesāka Lībiju, tas iesāka Sīriju," sacīja Tramps, "tas bija viens no vissliktākajiem lēmumiem, kādus jebkad pieņēmusi jebkura valdība. Ir godīgi jāteic, ka šo lēmumu pieņēma Bušs."

Tramps 2002.gadā sniegtā radio intervijā gan bija izteicies, ka viņš atbalstītu iebrukumu Irākā. "Jā, es tā domāju. Es vēlos, kaut pirmoreiz tas tiktu izdarīts pareizi," toreiz sacīja Tramps, pieminot 1990.-1991.gada Persijas līča karu.

Dienvidkarolīnā atbildot uz jautājumu, vai ziņa par šo radio interviju ir pareiza, Tramps atzina: "Es to varbūt esmu teicis. Es nebiju politiķis. Tā varbūt bija pirmā reize, kad man kāds bija uzdevis šo jautājumu," sacīja Tramps. "Kad karš [Irākā] sākās, es biju pret šo karu," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!