Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps gribējis pārdot Puertoriko vai apmainīt to pret Grenlandi, jo uzskatījis šo Savienoto Valstu teritoriju Karību jūrā par netīru un nabadzīgu, paziņojusi bijusī amatpersona.

Bijušais ASV Iekšzemes drošības ministrijas personāla vadītājs Mailzs Teilors telekanālam MSNBC pastāstījis, ka Tramps šo ideju izteicis 2018.gadā, kad valdība plānojusi palīdzības pasākumus Puertoriko, kas gadu iepriekš bija smagi cietusi divās viesuļvētrās.

"Viņš sacīja mums, ka viņš ne tikai grib nopirkt Grenlandi, bet arī, (..) ka viņš grib noskaidrot, vai mēs varētu pārdot Puertoriko [vai arī] mēs varētu iemainīt Puertoriko pret Grenlandi, jo, pēc viņa teiktā, Puertoriko ir netīra un [tur dzīvojošie] cilvēki - nabadzīgi," sacījis Teilors.

2019.gadā Tramps atcēla valsts vizīti Dānijā pēc tam, kad šīs valsts premjerministre Mete Fredriksena noraidija viņa priekšlikumu, ka ASV varētu nopirkt Grenlandi, nodēvējot to par absurdu. Tolaik Puertoriko netika pieminēta.

Puertoriko ir ar ASV asociētas valsts statusss un tās iedzīvotāji ir ASV pilsoņi, taču viņi nevar balsot ASV prezidenta vēlēšanās. Tomēr puertorikāņi ASV Kongresā ievēl delegātu bez balsstiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!