Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien noraidīja ANO Ieroču tirdzniecības līgumu (ATT), kuru iepriekšējais ASV prezidents Baraks Obama bija pieņēmis un nosūtījis ASV Senātam ratificēšanai.

Augsta ranga ASV amatpersona paziņoja, ka šo līgumu nav parakstījušas galvenās ieroču eksportētājas, tai skaitā Krievija un Ķīna, un Vašingtona nevēlas savas "suverenitātes" ierobežošanu apstākļos, kad tās sāncenšiem nav nekādu ierobežojumu.

"Apvienotās Nācijas drīz saņems oficiālu paziņojumu, ka Amerika noraida šo līgumu," Tramps sacīja uzrunā Nacionālajai šaujamieroču asociācijai (NRA), nosodot kā "ļoti nesaprātīgu" šo līgumu par konvencionālajiem ieročiem.

Tramps, kurš teica uzrunu Indianapolisas pilsētā, pēc tam turpat uz skatuves parakstīja oficiālu vēsti Senātam, lūdzot senatorus "pārtraukt līguma ratifikācijas procesu un nosūtīt tagad noraidīto līgumu atpakaļ tieši man Ovālajā kabinetā, kur es atbrīvošos no tā". Viņa teiktais tika uztverts ar aplausiem.

Tramps parakstīja vēstuli Senātam un pēc tam iemeta pildspalvu pūlī, kas skandēja "U-S-A".

"Mēs atkal apliecinām, ka amerikāņu brīvība ir svēta un ka Amerikas pilsoņi dzīvo pēc Amerikas likumiem, nevis ārvalstu likumiem," sacīja Tramps.

Obama savas prezidentūras pēdējās nedēļās bija nosūtījis ATT Senātam, kam saskaņā ar ASV Konstitūciju jāapstiprina starptautiskie līgumi.

ATT regulē starptautisko tirdzniecību ar konvencionālajiem ieročiem. Saskaņā ar ANO datiem šim līgumam ir pievienojusies 101 valsts un tas stājās spēkā 2014. gadā.

Kopš Trampa prezidentūras sākuma 2017. gada janvārī ASV ir izstājušās arī no globālās Parīzes klimata vienošanās, daudzpusējās Irānas kodolvienošanās un Vidējā un tuvā darbības rādiusa kodolbruņojuma neizplatīšanas (INF) līguma ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!