Foto: AFP/Scanpix

ASV jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps ceturtdien apmeklējis Kongresu un paziņojis, ka veselības aprūpe, robežu drošība un darbavietas būs viņa prioritātes pēc ievākšanās Baltajā namā.

Tramps un topošais viceprezidents Indiānas štata gubernators Maiks Penss tikās ar ASV Pārstāvju palātas spīkeri Polu Raienu un Senāta republikāņu līderi Miču Makonelu, ar kuriem apsprieda republikāņu prioritātes Kongresā.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Trampa un Raiena attiecības bija saspringtas. Raiens pagājušajā mēnesī paziņoja, ka neaizstāvēs Trampu, kad atklātībā nonāca republikāņu kandidāta vulgārie izteikumi par sievietēm. Tomēr ceturtdien Raiens pret jaunievēlēto prezidentu izturējās jau pavisam draudzīgi.

"Mums bija ļoti detalizēta tikšanās," žurnālistiem paziņoja Tramps.

"Kā jūs zināt, veselības aprūpi mēs padarīsim visiem pieejamu," paziņoja Tramps, solot paveikt kārtīgu darbu šajā jomā.

Tramps priekšvēlēšanu kampaņā solīja atcelt prezidenta Baraka Obamas aizstāvēto likumu par veselības aprūpes sistēmas reformām un uzbūvēt sienu uz robežas ar Meksiku, lai apturētu nelegālo imigrantu plūsmu. Tie bija divi no redzamākajiem solījumiem viņa kampaņā.

Tramps ceturtdien paziņoja, ka kopā ar republikāņu vairākumu Kongresā viņi paveiks "absolūti iespaidīgas lietas Amerikas tautas labā," piebilstot, ka viņš ar nepacietību gaida, kad varēs sākt.

Vēlāk ceturtdien pēc stundu ilgas tikšanās ar Makonelu nākamais Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka viņiem paveicams liels darbs.

Tramps sacīja, ka viņi pamatīgi pievērsīsies imigrācijai, veselības aprūpei un nodarbinātībai.

Savukārt Makonels sacīja, ka viņi apsprieduši pārejas posma procedūras, un pauda gatavību ātrāk sākt darbu. Raiens no savas puses solīja, ka Trampa uzvara vēlēšanās tiks pārvērsta par progresu visai Amerikāņu tautai, lai atkal padarītu Ameriku dižu.

Kongress pēc pārtraukuma uz ASV vēlēšanu laiku atgriezīsies pie darba nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!