Foto: AFP/Scanpix

Baltais nams piektdien saņēmis Kongresa atbalstīto likumprojektu par jaunām sankcijām pret Krieviju, kā arī Irānu un Ziemeļkoreju, un ASV prezidentam Donaldam Trampam tas ir jāparaksta, vai arī jāuzliek tam veto.

Tramps nav skaidri licis saprast, vai viņš parakstīs lielu Kongresa atbalstu guvušo likumprojektu, kas izstrādāts tā, lai ierobežotu prezidenta iespējas atcelt Maskavai noteiktās sankcijas.

Pat Trampa veto gadījumā Kongress droši vien spētu pieņemt sankcijas ar divu trešdaļu balsu vairāku.

Ja Kongress būs devies brīvdienās, Tramps var likumprojektu noteikto desmit darba dienu laikā neparakstīt, un tādā gadījumā tas nestāsies spēkā.

Tramps ir izrādījis gatavību sadarboties ar Krieviju un apšaubījis Maskavas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, un viņa nostāja izraisījusi kongresmeņu bažas, ka prezidents varētu vienpusēji mīkstināt sankcijas.

Tāpēc sankcijas pret Irānu un Ziemeļkoreju iekļautas vienā likumprojektā ar sankcijām pret Krieviju, lai Trampam būtu grūtāk uzlikt veto šim likumprojektam un mīkstināt sankcijas pret Krieviju. Likumprojekts aizliedz prezidentam mīkstināt sankcijas bez Kongresa piekrišanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!