Foto: AFP/Scanpix/LETA

Savienotās Valstis cieši seko līdzi demonstrācijām Irānā un nepieļaus jaunu slaktiņu, sestdien paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

Teherānā sestdien notika studentu demonstrācijas, kurās tika pieminēti bojāgājušie Irānas armijas notriektās Ukrainas lidmašīnas pasažieri un apkalpes locekļi.

Kā ziņots, Irāna sestdien atzina, ka kļūdas dēļ notriekusi Ukrainas lidmašīnu, kuras katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī.

Tramps tviterī angļu un persiešu valodā pauda atbalstu protestējošiem studentiem Irānā.

Vēršoties pie "drosmīgās, ilgi cietušās Irānas tautas", Tramps tvītoja: "Es esmu kopā ar jums kopš savas prezidentūras sākuma, un mana administrācija ar turpmāk būs ar jums."

"Vēl viens miermīlīgo protestētāju slaktiņš nedrīkst notikt, nedz arī interneta noslēgšana. Pasaule vēro," paziņoja Tramps, acīmredzot, atsaucoties uz novembrī notikušo protestu apspiešanu Irānā.

"Mēs visi cieši sekojam līdzi jūsu protestiem, un mūs iedvesmo jūsu drosme," tvītoja ASV prezidents.

Kamēr studenti protestēja pie Amira Kabira universitātes, Irānas varasiestādes īslaicīgi aizturēja Lielbritānijas vēstnieku Robu Makeiru.

Irānas ziņu aģentūra "Mehr" vēstīja, ka vēstnieks aizturēts par "iesaistīšanos provocējošās aizdomīgās darbībās" pie universitātes.

Londona paziņoja, ka Irāna ar šādu soli pārkāpusi starptautiskās tiesības. Vēstnieks vēlāk tika atbrīvots.

Makeirs svētdien tviterī noliedza, ka būtu piedalījies kādās demonstrācijās. Viņš paziņoja, ka devies uz pasākumu, kas tika reklamēts kā bojāgājušo lidmašīnas pasažieru un apkalpes locekļu piemiņas pasākums.

"Normāli, ka vēlējos izrādīt cieņu - daži no upuriem bija briti," norādīja vēstnieks, piebilstot, ka pasākumā pabijis tikai piecas minūtes un devies prom, kad sapulcējušies cilvēki sākuši skandēt saukļus.

Ziņu aģentūra "Fars" vēstīja, ka studenti skandējuši "radikālus un destruktīvus" saukļus un policijas viņus izklīdinājusi.

Kā ziņots, Ukrainas lidmašīna nogāzās trešdien dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!