Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV eksprezidents Donalds Tramps trešo reizi iesaistījies cīņā par Baltā nama atslēgām, paziņojot, ka "Amerikas atgriešanās sākas tagad,” raksta britu raidsabiedrība BBC.

Savā Floridas īpašumā Tramps otrdienas vakarā teica: "Mums ir jāglābj sava valsts." 76 gadus vecais eksprezidents norādīja: "Miljoniem amerikāņu pēdējie divi gadi Džo Baidena vadībā ir bijuši sāpju, grūtību, satraukuma un izmisuma laiks."

Viņš turpināja: "Lai Ameriku atkal padarītu varenu un krāšņu, es šovakar paziņoju par savu kandidatūru ASV prezidenta amatam." Neilgi pirms runas viņš iesniedza dokumentus ASV Federālajai vēlēšanu komisijai, oficiāli paziņojot par kandidatūru uz prezidenta amatu un izveidojot līdzekļu vākšanas kontu.

Pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens, kurš pirms diviem gadiem pārspēja Trampu, iepriekš paudis, ka varētu kandidēt uz pārvēlēšanu šajā amatā.

Tramps paziņojumu par kandidēšanu izteicis laikā, kad daži viņa republikāņu kolēģi eksprezidentu vaino partijas vājajā sniegumā pagājušajā nedēļā notikušajās vidustermiņa vēlēšanās.

Pēc vidustermiņa vēlēšanām republikāņu aprindās sākušās diskusijas par to, vai tiešām arī nākamajā vēlēšanu ciklā par partijas seju jākļūst Trampam. Lai arī eksprezidents joprojām ir ļoti ietekmīgs republikāņu politiķis, ne pārāk veiksmīgie vidustermiņa vēlēšanu rezultāti, kā arī Floridas gubernatora Rona Desantisa pārliecinošais sniegums Trampa – kā līdz šim vienīgā un galvenā republikāņu dzinējspēka – statusu mazliet ir sašķobījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!