Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņoja par plānoto Savienoto Valstu karavīru skaita samazināšanu Vācijā, par ko Vašingtona jau iepriekš bija informējusi Vācijas valdību.

"Mēs samazināsim karavīru skaitu līdz 25 000," Tramps sacīja žurnālistiem Baltajā namā.

Viņš uzsvēra, ka amerikāņu karavīru dislocēšana Vācijā "Savienotajām Valstīm izmaksā milzīgi daudz", savukārt Vācija nepilda NATO ieteikumu atvēlēt 2% no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai.

"Vācija ir ļaunprātīgā nemaksātāja un tāda ir gadiem, un tā ir parādā NATO miljardiem dolāru, un tai tas jāsamaksā. Tātad mēs aizstāvam Vāciju, bet tā ir ļaunprātīgā nemaksātāja. Tam nav jēgas," teica Tramps.

ASV prezidents arī apsūdzēja Vāciju par netaisnīgu attieksmi pret Savienotajām Valstīm tirdzniecībā, kā ari kritizēja Berlīnes piedāvātos nosacījumus divpusējās tirdzniecības sarunās.

"Mēs ar viņiem par to vedam sarunas, bet pašlaik es neesmu apmierināts ar [nosacījumiem], ar kādiem viņi grib panākt vienošanos. [Vācija] gadu gaitā ir nodarījusi Savienotajām Valstīm simtiem miljonu dolāru zaudējumus tirdzniecībā. Tātad mums nodara pāri gan tirdzniecībā, gan NATO lietās," norādīja ASV prezidents.

Tramps arī kritizēja Vāciju par to, ka tā lielā apmērā iepērk dabasgāzi no Krievijas.

"Kāpēc Vācija maksā Krievijai miljardiem dolāru par enerģiju, un tad mums būtu jāaizsargā Vācija pret Krieviju? Kā tā var būt? Tā tas neies," sacīja ASV prezidents.

Trampa administrācija iebilst pret topošo Vācijas-Krievijas gāzesvadu "Nord Stream 2", skaidrojot, ka ar šo projektu tiks pastiprināta Makavas ekonomiskā un politiskā ietekme Eiropā. Vašingtona ir noteikusi sankcijas pret uzņēmumiem, kas piedalās "Nord Stream 2" būvniecībā.

Tramps arī norādīja, ka ASV karavīru klātbūtne Vācijā dod labumu šīs valsts ekonomikai.

"Šiem karavīriem labi maksā. Viņi dzīvo Vācijā, viņi Vācijā tērē daudz naudas. Visur ap šīm [ASV militārajām] bāzēm Vācijā ir liela labklājība. Tātad Vācija iegūst, " uzsvēra ASV prezidents.

Vācijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Vašingtona oficiāli informējusi Berlīni par plānoto amerikāņu karavīru skaita samazināšanu.

No visām Eiropas valstīm Vācijā atrodas lielākais ASV karavīru skaits – 34 500, kas tagad tiks samazināts par 9500.

Trampa vadībā ASV attiecības ar Vāciju ir pasliktinājušās.

ASV prezidents vairākkārt kritizējis Vāciju par nepietiekamu ieguldījumu aizsardzībā un pārmetis Berlīnei, ka tā kļuvusi par Krievijas gūstekni, daļēji paļaujoties uz Krievijas energoresursiem.

Bijušais ASV sauszemes spēku pavēlnieks Eiropā atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess pagājušajā nedēlā pauda viedokli, ka ASV karavīru skaita samazināšana Vācijā būtu "kolosāla kļūda" un dāvana Krievijas prezidentam Putinam.

"ASV karavīri neatrodas Eiropā, lai aizsargātu vāciešus. Viņi izvietoti, lai aizsargātu visas [NATO] dalībvalstis, tostarp ASV," tviterī norādīja Hodžess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!