Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps uzdevis Pentagonam sagatavot plānus ASV spēku samazināšanai Dienvidkorejā, vēsta laikraksts "New York Times".

Spēku samazināšana nav domāta kā tirgošanās instruments tuvākajās nedēļās gaidāmajās Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna sarunās par Phenjanas kodolprogrammu, laikrakstam pavēstīja vairākas amatpersonas. Taču amatpersonas atzīst, ka miera līguma noslēgšana starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju varētu mazināt vajadzību pēc pašlaik pussalā izvietotajiem 28 500 amerikāņu karavīriem.

Amatpersonas atteicās avīzei atklāt, vai Tramps vēlas plānus par pilnīgu spēku izvešanu vai to samazināšanu, lai gan visu spēku izvešana ir mazticama. Amatpersonas uzsvēra, ka amerikāņu spēku izmēra un konfigurācijas izvērtēšana jau sen bija nepieciešama, neskatoties uz pēkšņo diplomātisko atkusni attiecībās ar Ziemeļkoreju.

Tramps ir apņēmies izvest ASV spēkus no Dienvidkorejas, norādot, ka ASV netiek pienācīgi kompensētas par to turēšanu, ka ASV spēki lielākoties aizsargā Japānu un ka desmitgadēm ilgā amerikāņu klātbūtne nav liegusi Ziemeļkorejai kļūt par kodolvalsti.

Šobrīd notiek smagas sarunas ar Dienvidkoreju par to, kā dalīt spēku turēšanas izmaksas. Saskaņā ar līgumu, kas beigsies šī gada beigās, Dienvidkoreja sedz apmēram pusi no amerikāņu karavīru turēšanas izmaksām - vairāk nekā 800 miljonus dolāru gadā. Trampa administrācija pieprasa, lai Seula segtu faktiski visas ASV spēku klātbūtnes izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!