Foto: AFP/Scanpix/LETA

Laikā, kad visa pasaule cenšas pārvarēt jaunā koronavīrusa pandēmijas radītos izaicinājumus, ASV prezidents Donalds Tramps nolēmis pārtraukt finansējuma piešķiršanu Pasaules Veselības organizācijai (PVO). "Sakarā ar Covid-19 uzliesmojumu mums ir lielas bažas par to, vai Amerikas dāsnums ir ticis izmantots pietiekami labi," norādīja Tramps.

Baltā nama saimnieks apgalvo, ka organizācija nav pietiekami efektīvi spējusi tikt galā ar vīrusa uzliesmojumu un noklusējusi būtisku informāciju par aspektiem, kas saistīti ar slimības izplatību.

Trampa lēmums izraisīja kritiku gan no PVO, gan vairāku valstu līderu, gan nozares ekspertu puses. Skaidrojam, cik pamatota ir ASV prezidenta paustā kritika par organizāciju un kā Savienoto Valstu sniegtā finansējuma apturēšana varētu ietekmēt cīņu ar globālo pandēmiju.

Kas ir PVO

PVO ir izveidota 1948. gadā, un tā ir viena no Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) aģentūrām. Daži no tās galvenajiem pienākumiem ir rūpes par sabiedrības veselību starptautiskā mērogā, vakcinēšanās kampaņu koordinēšana un dažādu veselības krīžu risināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!