Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien dodas savā pirmajā ārvalstu ceļojumā, kura laikā apmeklēs Saūda Arābiju, Izraēlu, Beļģiju, Itāliju un Vatikānu. Viņš gan to nemaz nevēlas un pēdējās dienās par to žēlojies Baltā nama amatpersonām, raksta "New York Times".

Valsts pirmais diplomāts esot paudis savu sašutumu arī kādam asistentam, norādot, ka viņa pirmajai ārvalstu vizītei vajadzētu būt divkārt īsākai. Neskaidru apstākļu dēļ no vizīšu plāniem izņemti jau vairāki pieturas punkti, kuri līdz šim līdzīgās vizītēs uzskatīti par obligātiem, piemēram, holokausta memoriāla apmeklējums Jeruzalemē.

Medijs norāda, ka viņa brauciens notiek visai saspringtā prezidentūras brīdī. No vienas puses šajā braucienā Trampam ir globālai auditorijai jādemonstrē, kā realitātē strādās viņa "Ameriku vispirms" politika, bet no otras – globālā auditorija ir vērojusi viņa haotisko prezidentūru, zinot, ka viņa teiktais var būt pretrunīgs un vēlāk skaidrots citādi.

Turklāt, lai gan ceļojums varētu dot nelielu svaigumu viņa politiskajās gaitās, divi skaļākie skandāli – FIB direktora atlaišana Trampa saišu ar Krieviju izmeklēšanas dēļ un slepenas informācijas nodošana Krievijas amatpersonām viņu nepārprotami pavadīs arī aiz valsts robežām.

Savā pirmajā vizītē ASV prezidents tiksies ar vairākiem pasaules politiskajiem līderiem, kuri ir rūdīti sarunu vedēji un lietpratēji sevi interesējošajos jautājumos. "Es tikšos ar desmitiem līderu. Es stiprināšu vecas draudzības un meklēšu jaunus partnerus," Tramps iepriekš publiski raksturoja gaidāmo ceļojumu.

Avoti Baltajā namā "The New York Times" atklājuši, ka laiku, ko viņa palīgiem vajadzējis veltīt vizītes sagatavošanai, lielā mērā gan paņēmusi atšaudīšanās par Vašingtonā un tviterī darīto un pateikto. Lai gan tam pa visu notikušas arī sanāksmes, kurās prezidents informēts par Eiropas līderiem, attiecībām ar Izraēlu un Saūda Arābiju, avoti norāda, ka viņš pats šajos jautājumos neesot pārāk iedziļinājies, priekšroku dodot Baltā nama skandālu risināšanai.

Drošības dēļ jau šobrīd izziņots, ka Tramps vismaz līdz vizītes beigām nekomentēs iespējamo ASV vēstniecības pārcelšanu no Telavivas uz Jeruzalemi.

"Šis ir vienkāršs brauciens. Šeit nav krīzes, tas ir attiecību veidošanas brauciens. Tam ir jābūt veiksmīgam, ja vien kaut kas liels nenoiet šķērsām," mierina diplomāts Džeimss Steinbergs, kurš bijušo prezidentu Baraku Obamu bieži pavadījis ārvalstu braucienos.

Lai gan Trampam ir tendence neturēties pie iepriekš nolemtiem scenārijiem, "viņš ir bijis publiska persona desmitgadēm ilgi un ļoti labi apzinās, kā izskatās medijos. Viņš nav pirmo reizi uz skatuves," norāda bijušā prezidenta Džordža Buša padomnieks nacionālās drošības jautājumos Stīvens Heidlijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!