Foto: Reuters/Scanpix

ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidāts Donalds Tramps trešdien saņēma pirmo slepeno instruktāžu par izlūkošanu, kas paredzēta prezidenta amata kandidātiem no abām galvenajām ASV politiskajām partijām.

Republikāņu kandidāts ieradās uz instruktāžu, kuru organizēja Nacionālās izlūkošanas direktora birojs un kas notika drošās telpās Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Ņujorkas birojā, ziņoja telekanāls ABC.

Demokrātu kandidāte Hilarija Klintone saņems šo instruktāžu citā laikā.

Šajās instruktāžās, kuru mērķis ir sagatavot kandidātus valsts augstākajam amatam pirms novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām, tiek sniegta informācija par globālajiem draudiem pret ASV.

Tramps tomēr nesaņēma nekādu informāciju par izlūkošanas operācijām vai spiegošanu, ziņoja telekanāls NBC.

Instruktāžā piedalījās arī divi no Trampa galvenajiem padomdevējiem - Ņūdžersijas štata gubernators Kriss Kristi un bijušais Aizsardzības izlūkošanas aģentūras direktors, atvaļinātais ģenerālis Maikls Flins.

Tramps trešdienas vakarā pārraidītā intervijā telekanālam "Fox News" sacīja, ka viņš maz uzticas ASV izlūkdienestiem, kas sniedza šo instruktāžu.

"Ne tik daudz cilvēkiem, kas to darījuši mūsu valstij. Paskatieties, kas noticis pēdējos 10 gados. Tas ir bijis katastrofāli," sacīja Tramps šajā intervijā.

Tramps piebilda, ka ir maz ticama dažu pašreizējo drošības aprindu pārstāvju iekļaušana viņa kā prezidenta administrācijā.

"Es neizmantotu dažus no cilvēkiem, kas savā ziņā atbilst jūsu standartiem. Ir ļoti viegli viņus izmantot. Bet es viņus neizmantotu, jo viņi ir pieņēmuši tik sliktus lēmumus," teica Tramps.

Demokrātu partijas politiķi ir pauduši bažas par to, vai Tramps ir piemērots slepenas informācijas saņemšanai. Starp šiem politiķiem ir prezidents Baraks Obama, kurš preses konferencē šomēnes izteica vāji maskētu brīdinājumu Trampam.

"Ja viņš grib būt prezidents, tad viņam jāsāk rīkoties kā prezidentam. Tas nozīmē, ka jābūt spējīgam saņemt šīs instruktāžas un neizplatīt tās visapkārt," sacīja Obama.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!