Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV bijušais prezidents Donalds Tramps sestdien sacīja, ka gadījumā, ja 2024. gadā kandidēs prezidenta vēlēšanās un uzvarēs, apžēlos 2021. gada 6. janvāra Kapitolija nekārtību dalībniekus.

Tramps, kas vēl nav apliecinājis, vai kandidēs nākamajās prezidenta vēlēšanās, šādi izteicās mītiņā Konro, Teksasā.

"Vēl viena lieta, ko mēs darīsim, un ļoti daudzi cilvēki man par to ir prasījuši – ja es kandidēšu un ja es uzvarēšu, mēs pret 6.janvāra cilvēkiem izturēsimies taisnīgi," sacīja Tramps, izpelnoties aplausus.

"Mēs izturēsimies pret viņiem taisnīgi. Un ja tam būs nepieciešama apžēlošana, mēs viņus apžēlosim, jo pret viņiem izturas ļoti netaisnīgi."

Tūkstošiem Trampa atbalstītāju 2021. gada 6. janvārī Vašingtonā sturmēja ASV Kapitoliju. Tas bija nopietnākais uzbrukums Kongresam kopš 1812.gada kara. Trampa sakūdīti, ka zaudējums 2020. gada novembra vēlēšanās bijis krāpšanās rezultāts, uzbrucēji centās nepieļaut, ka Kongress apstiprina Džo Baidena uzvaru.

Viens policists, kas nekārtību gaitā bija uzbrukuma vietā, nākamajā dienā nomira, bet četri citi, kas apsargāja Kapitoliju, izdarīja pašnāvības. Četras stundas ilgā uzbrukuma gaitā tika ievainoti aptuveni 140 policistu. Arī četri nekārtību dalībnieki nomira. Par pievienošanos uzbrukumam apsūdzēti vairāk nekā 700 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!