Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apliecināja, ka ir runājis ar ietekmīgo šaujamieroču lobiju Nacionālo Strēlnieku asociāciju (NRA), lai sniegtu tai garantijas, ka tās "ļoti spēcīgie uzskati" attiecībā uz šaujamieroču kontroli tiek respektēti debatēs pēc pēdējām ASV pieredzētajām masu apšaudēm.

Tramps apliecināja, ka pēc nesenajiem slaktiņiem Elpaso un Deitonā, pēc kuriem aktivizējušies aicinājumi par stingrāku šaujamieroču kontroli, ir runājis ar NRA līderiem. Slaktiņos Elpaso un Deitonā aizvadītajā nedēļas nogalē tika nogalināts 31 cilvēks.

"Esmu runājis ar NRA un citiem, lai viņu ļoti spēcīgie uzskati tiktu pilnībā pārstāvēti un respektēti," tviterī paziņoja Tramps. "Šaujamieroči nedrīkst nonākt garīgi slimu vai psihiski nelīdzsvarotu cilvēku rokās. Es esmu lielākais otrā labojuma cilvēks, kāds vien šeit ir, bet mums ir jāstrādā kopā mūsu valsts labuma un drošības labā. Veselā saprāta lietas var tikt paveiktas, no kā labums ir visiem."

NRA līderis Veins Lapjērs ceturtdien noraidīja aicinājumus noteikt stingrākus ierobežojumus šaujamieroču jomā, apliecinot, ka savas bažas darījis zināmas Trampam.

"Neērtā patiesība ir šāda - priekšlikumi, par kuriem daudzi spriež, nebūtu novērsuši šausminošās traģēdijas Elpaso un Deitonā," teikts Lapjēra paziņojumā.

ASV Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels noraidījis aicinājumus atsaukt no brīvdienām senatorus balsojumam par šaujamieroču kontroles likumprojektiem, kurus jau pieņēmusi Pārstāvju palāta.

"Es vēlos panākt likuma pieņemšanu, nevis tikai bezgalīgi skatīties šīs politiskās ķildas," radio "NewsRadio 840 WHAS" sacīja Makonels, piebilstot, ka tad, kad senatori būs septembrī atgriezušies no brīvdienām, iespējamā triecienieroču aizliegšana "arī varētu tikt apspriesta".

Šāvēji Elpaso un Deitonā izmantoja pusautomātiskos ieročus, kādus legāli iespējams iegādāties vairumā ASV štatu. Tos izmantojot, dažu minūšu vai pat sekunžu laikā iespējams nogalināt daudzus cilvēkus.

ASV konstitūcijas otrais labojums, kurā garantētas pilsoņu tiesības uz ieročiem, ilgstoši ticis izmantots, lai attaisnotu vieglu piekļuvi ieročiem, kas paredzēti karam.

Tramps regulāri sevi cildina kā lielāko otrā labojuma aizstāvi. Dažas dienas pēc nonākšanas amatā viņā parakstīja rezolūciju, kuru pieņēma tobrīd republikāņu kontrolētais Kongress, atceļot prezidenta Baraka Obamas laiku noteikumus, ar kuriem bija ierobežota šaujamieroču pārdošana cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!