Foto: AP/Scanpix

Republikāņu kandidāts uz ASV prezidenta amatu Donalds Tramps trešdien paziņojis, ka atkal pārtrauks diplomātiskās attiecības ar Kubu, kuras atjaunojis pašreizējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama.

"Kubas tauta ir cīnījusies pārāk ilgi. [Es] atcelšu Obamas rīkojumus un piekāpšanos Kubai, kamēr netiks atjaunotas brīvības," tviterī raksta Tramps.

Jau iepriekš ekscentriskais miljardieris solījis savas uzvaras gadījumā pats izmantot prezidenta rīkojumu, lai likvidētu Obamas uzsākto kursu uz attiecību uzlabošanu ar komunistiskās Kubas valdību, "ja vien Kastro režīms neizpildīs mūsu prasības".

Obama atvieglojis desmitgadēm ilgos tirdzniecības un ceļošanas ierobežojumus, kurus Vašingtona bija ieviesusi pēc komunistiskā režīma nodibināšanas Kubā, un gan ASV, gan Kuba attiecīgi atvērušas savas vēstniecības Havannā un Vašingtonā.

Obama un Kubas prezidents Rauls Kastro savstarpējo attiecību atjaunošanu uzsāka 2014.gada nogalē, taču ASV noteiktais tirdzniecības embargo, kuru var atcelt vienīgi Kongress, joprojām ir spēkā.

Martā Obama arī apmeklēja Kubu, un šī bija pirmā ASV prezidenta vizīte komunistu kontrolētajā salā pēdējo 90 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!