Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta amatā ievēlētais Donalds Tramps piektdien solīja strādāt "taisnīga, paliekoša miera" labā starp Izraēlu un palestīniešiem.

"Es uzskatu, ka manai administrācijai var būt nozīmīga loma centienos palīdzēt pusēm panākt taisnīgu, paliekošu mieru", Trampa vēstījumu citē Izraēlas laikraksts "Israel Hayom".

Miera līgums "panākams sarunu ceļā starp pašām pusēm, un tām to nevar uzspiest citi", viņš uzsvēra.

Izsakoties piektdien pēc sarunām ar Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu, palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass sacīja, ka Trampa uzvara nule kā notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās ir "amerikāņu darīšana".

"Mēs vēlēšanu procesam sekojām vairāk nekā gadu. Mums svarīgi ir tas, ko Tramps teiks, kad būs nonācis Baltajā namā," Abass norādīja preses konferencē.

"Izraēlai un Amerikai ir ļoti daudz kopīgu vērtību, tādas kā vārda brīvība, reliģijas brīvība un atziņa, ka ir svarīgi visiem pilsoņiem radīt iespējas savu sapņu īstenošanai," Trampu citē "Israel Hayom".

"Izraēla Tuvajos Austrumos ir viena patiesa demokrātija un cilvēktiesību aizstāve, un cerību bāka neskaitāmiem cilvēkiem," apliecināja Tramps.

Izraēlas labējā spārna politiķi jau cildinājuši Trampa uzvaru kā iespēju konsolidēt kontroli pār okupēto Rietumkrastu un anektēto Austrumjeruzalemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!