Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš pats izteicies, ka miljoniem balsu novembrī notikušo valsts līdera vēlēšanu laikā nodotas nelikumīgi, trešdien solīja sākt vērienīgu izmeklēšanu par pieļautajām nelikumībām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izmeklēšana attieksies uz "nelegāli reģistrētiem vēlētājiem" divos štatos, kā arī "mirušo reģistrēšanu vēlēšanām", paziņoja Tramps. "Atkarībā no [izmeklēšanas] rezultātiem mēs pastiprināsim balsošanas procedūru," paskaidroja Tramps.

Par to, ka aizvadītajās ASV prezidenta vēlēšanās būtu notikusi krāpšanās, nav zināmi nekādi publiski pieejami fakti. Tikmēr Tramps izteicies, ka vēlēšanās nelikumīgi piedalījušies imigranti.

Pirms tam Tramps paziņoja, ka līdz pieciem miljoniem balsu, kas 8. novembrī notikušajās vēlēšanās nodotas par Demokrātiskās partijas kandidāti Hilariju Klintoni, ir nelikumīgas. Nekādus pierādījumus saviem apgalvojumiem viņš nesniedza, norāda BBC.

ASV vēlēšanās Tramps ieguva pārliecinošu uzvaru elektoru balsojumā, kas ASV nosaka vēlēšanu uzvarētāju, taču viņa konkurente Klintone saņēma par 2,9 miljoniem vēlētāju balsu vairāk nekā Tramps.

Pirmo reizi par to, ka vēlēšanu laikā notikusi krāpšana, Tramps ieminējās jau novembra beigās. "Papildu tam, ka es uzvarēju elektoru kolēģijā, es uzvarēju tautas balsojumā, ja atskaitām miljonus cilvēku, kas balsoja nelegāli," tviterī paziņoja Tramps.

Runas par krāpšanos vēlēšanu laikā, kurām līdz šim gan nav bijis nekāda pamatojuma, sākās novembrī, kad pašpasludināts konservatīvais vēlēšanu krāpšanas speciālists Gregs Filips tviterī paziņoja, ka vēlēšanās piedalījušies daudzi, kas nav ASV pilsoņi, norāda BBC. "Nepilsoņu balsis pārsniedz trīs miljonus," viņš rakstīja.

Viņa ierakstus pārtvēra dažādas labējā spārna interneta vietnes, taču faktu kontroles portāls "Snoopes.com" drīz paziņoja, ka šiem apgalvojumiem, ka vēlēšanās balsoja "nelegāli svešinieki" ir "nulle pierādījumu".

Savukārt portāls "Politifact" aicināja neuzķerties uz šādu dezinformāciju un norādīja uz pētījumu, kurā konstatēts, ka no 2000. līdz 2011. gadam ir fiksēti tikai 56 gadījumi, kad nepilsoņiem izdevies nobalsot ASV.

"Pew" institūta pētījumā 2012. gadā konstatēts, ka vēlēšanām reģistrēts vairāk nekā miljons mirušu un aizceļojušu cilvēku, taču netika konstatēta krāpšanās. Šis pētījums arī nesniedza paskaidrojumus, kā uzskaitītas mirušo balsis.

Baltā nama preses pārstāvis Šons Spaisers otrdien paskaidroja, ka Trampa apgalvojumi balstīti "pētījumos un pierādījumos, ko viņam rādījuši cilvēki". Spaisers žurnālistiem nav konkretizējis, kas tie ir par pētījumiem un pierādījumiem.

BBC Vašingtonas korespondents Antonijs Zurčers skaidro, ka 3 miljonu tautas balsu zaudējums Klintonei acīmredzami Trampam ļoti kremt un ir ievainojums viņa psihei, tāpēc viņš meklē kādu vainīgo. "Kā gan citādi izskaidrot prezidenta apsūdzības, ka nereģistrēti imigranti nodevuši miljoniem balsu viņa oponentei, kaut tam nav nekādu pierādījumu?" jautā Zurčers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!