Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien aicināja Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu "deeskalēt" Turcijas spēku uzbrukumu kurdu kontrolētajam Afrīnas reģionam Sīrijas ziemeļos, paziņoja Baltā nama administrācija.

Tramps telefonsarunā ar Erdoganu izteica šo aicinājumu, kā arī pauda bažas par "destruktīvo un aplamo" antiamerikānisko retoriku, kas izskan no Turcijas puses.

Tramps "aicināja Turciju deeskalēt, ierobežot savas militārās darbības, un izvairīties no civiliedzīvotāju upuriem un pārvietoto personu un bēgļu skaita palielināšanās", teikts Baltā nama paziņojumā. "Viņš aicināja Turciju būt uzmanīgai un izvairīties no jebkādām darbībām, kas varētu riskēt ar konfliktu starp Turcijas un amerikāņu spēkiem," piebilda Baltais nams.

Turcijas karaspēks un tā sabiedrotais Sīrijas nemiernieku grupējums, kas izmanto "Brīvās Sīrijas armijas" karogus, ir iesaistījušies ofensīvā Afrīnas reģionā, kuru kontrolē ASV atbalstītais kurdu kaujinieku grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG). Ofensīva sākās sestdien, atklājot jaunu fronti Sīrijas pilsoņkarā, kurš ilgst jau septiņus gadus.

Ankara uzskata YPG par draudu, jo šis grupējums ir saistīts ar kurdu separātistu organizāciju "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kas ar bruņotu cīņu mēģina panākt lielāku autonomiju Turcijas kurdu minoritātei. ASV sadarbojas ar YPG un to atbalsta Sīrijas austrumos, kur kurdu kaujinieki veido pamatu vietējiem spēkiem, kuri padzina džihādistu grupējumu "Daesh" no tā galvaspilsētas Rakas.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu otrdien brīdināja ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu, ka pašreizējā ofensīva var izplatīties uz kaimiņos esošo Menbidžas pilsētu, un tas nozīmētu konfrontāciju starp Turciju un ASV, kas abas ir NATO valstis. Menbidžā izvietotie ASV spēki ir apmācījuši turienes kurdu kaujiniekus, kā arī piešķīruši viņiem ieročus cīņai pret džihādistu grupējumu "Daesh".

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien paziņoja, ka armija Sīrijā veiks papildus operācijas, lai attīrītu teritoriju no "teroristiem". "Sākot ar Menbidžu, mēs iznīcināsim šo spēli gar mūsu robežu un pilnībā attīrīsim reģionu no šī posta," paziņoja Erdogans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!