Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien vairāk nekā stundu garā telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apsprieda kodolieroču līgumus, konfliktus Venecuēlā un Ziemeļkorējā, kā arī Millera ziņojumu par Krievijas iejaukšanos 2016. gada vēlēšanās, vēsta ziņu aģentūra AP.

Baltā nama pārstāve Sāra Sandersa norādīja, ka abi prezidenti pārsprieda kodolieroču līgumus – gan vecos, gan tagadējos, kā arī iespēju šajās sarunās iesaistīt Ķīnu. "Tika diskutēts par kodollīguma pagarināšanu, kā arī par iespējamu jauna līguma uzsākšanu, kas varētu ietvert arī Ķīnu," viņa teica. Pašreizējā stratēģiskā kodolieroču līguma "New Start" termiņš beidzas 2021. gadā.

"Viņi runāja par Ziemeļkoreju un atkārtoja gan apņemšanos, gan nepieciešamību veikt denuklearizāciju. Prezidents vairākkārt norādīja, ka ir nepieciešams, lai Krievija turpinātu palīdzēt un izdarītu spiedienu uz Ziemeļkoreju denukleizēties," viņa teica. Jau vēstīts, ka Ziemeļkorejas līderis pagājušajā nedēļā devās uz Krieviju, lai tiktos ar Putinu.

Baltā nama pārstāve teica, ka Putins un Tramps "ļoti, ļoti īsi" runājuši par Millera ziņojumu, taču izvairījās no jautājuma par to, vai viņi ir apsprieduši Krievijas iejaukšanos vēlēšanās.

Atbildot uz jautājumu par tikšanos ar Pentagonu saistībā ar situāciju Venecuēlā, Sandersa atkārtoja ASV nostāju, ka "visas iespējas joprojām ir spēkā". Krievija palīdz nostiprināt Nikolasa Maduro valdību, kuru ASV vēlas redzēt gāztu.

"Mēs skatāmies uz dažādām frontēm," viņa teica par Venecuēlu. "ASV ir kopā ar Venecuēlas tautu, un prezidents turpina spiest sniegt palīdzību šiem cilvēkiem. Prezidents vajadzības gadījumā darīs to, kas nepieciešams," paziņoja Sandersa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!