Foto: SIPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka uzticas ASV izlūkdienestu secinājumiem, ka Krievija ir iejaukusies 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās, lai gan vēl pirms dienas atteicās atzīt Krievijas iejaukšanās faktu.

Pirmdien Helsinkos pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu preses konferencē Tramps norādīja, ka viņam nav pamata neticēt Putina apgalvojumiem, ka Krievija nav iejaukusies ASV vēlēšanu procesā.

Pēc Trampa un Putina slēgtajām sarunām žurnālists Trampam jautāja: "Prezidents Putins noliedza saistību ar iejaukšanos 2016. gada prezidenta vēlēšanās. Visi ASV izlūkdienesti ir secinājuši, ka Krievija to darīja. Mans pirmais jautājums, jums, kungs, ir, kuram jūs ticat?"

Uz ko Tramps atbildējis: "Mani cilvēki nāca pie manis, teica, ka, viņuprāt, tā ir Krievija. Bet te ir prezidents Putins, viņš tikko teica, ka tā nav Krievija. Es teikšu tā: Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc lai tas [Krievijas iejaukšanās] tā būtu."

Trampa paziņojums, nonākot pretrunā ar paša valsts izlūkdienestu secinājumiem, izraisīja plašu kritiku. Pat daļa Trampa atbalstītāju un viņa iecienītais telekanāls "FOX News" kritizēja prezidenta spēlēšanu Putina labā.

Pēc plašā sašutuma un kritikas izskanēšanas otrdien Tramps nāca klajā ar paziņojumu, ka pirmdien preses konferencē ir kļūdījies un precizē iepriekš teikto.

"Svarīgā savu piezīmju teikumā es teicu vārdu "būtu", tā vietā, lai teiktu "nebūtu". Teikumam bija jābūt: "Es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc lai tā nebūtu Krievija," Trampa teikto citē raidsabiedrība CNN.

Tramps arī papildināja, ka pieņem izlūkdienestu secinājumus: "Es pieņemu mūsu izlūkošanas kopienas secinājumus, ka ir notikusi Krievijas iejaukšanās 2016. gada vēlēšanās." Tiesa, viņš uzreiz arī papildināja: "Varētu būt arī citi cilvēki [kas iejaucās]. Ir daudz cilvēku visapkārt."

Prezidents arī precizēja, ka tam visam nav bijusi reāla ietekme uz vēlēšanām un viņa uzvaru pār Hilariju Klintoni. Taču Tramps neatbildēja uz žurnālistu jautājumiem, vai viņš nosoda Putinu, norāda raidsabiedrība BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!