Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kas sācis aptaujās ievērojami atpalikt, ceturtdien pieļāvis novembrī gaidāmo vēlēšanu atlikšanu Covid-19 pandēmijas un iespējamās "krāpšanās" dēļ.

"Atlikt vēlēšanas, kamēr cilvēki var pienācīgi, droši un nebaidoties balsot???" tviterī vaicā Tramps.

"Ar vispārēju balsošanu pa pastu (nevis balsošanu neklātienē, kam nav ne vainas) 2020. gada vēlēšanas būs visneprecīzākās un viskrāpnieciskākās vēsturē. Tas ASV būs milzu apkaunojums," piebildis Baltā nama saimnieks.

Līdzīgus komentārus prezidents pauda arī pagājušajā mēnesī, uzrunājot atbalstītājus pasākumā Arizonas štatā: "Šīs, manuprāt, būs korumpētākās vēlēšanas mūsu valsts vēsturē." Šobrīd nav pierādījumu, kas liecina par to, ka balsošana pa pastu noved pie lielākiem krāpšanās riskiem.

Vēl aprīlī Tramps noraidīja vēlēšanu atlikšanu, atzīmē "Associated Press". "Es nekad pat neesmu domājis par vēlēšanu datuma maiņu," izteicās Tramps, piebilstot: "Kāpēc man to darīt?"


Tiesības mainīt ASV prezidenta vēlēšanu datumu ir tikai Kongresam, jo Savienoto Valstu konstitūcija paredz, ka tieši Kongress nosaka vēlēšanu datumu, raksta "NBC News". Šī gada prezidenta vēlēšanas paredzētas 3. novembrī.

Taču koronavīrusa pandēmija daudzviet ASV joprojām nav pakļauta kontrolei, tostarp tādos republikāņu kontrolētos štatos kā Florida un Teksasa.

Gada sākumā notikušo priekšvēlēšanu laikā vairākas pavalstis balsošanu atlika, vai arī samazināja vēlēšanu iecirkņu skaitu.

Turklāt atcelti visi lielākie sporta pasākumi, un pastāv šaubas vai septembrī savas durvis atkal vērs skolas un universitātes.

Tajā pašā laikā Tramps kategoriski pretojas demokrātu centieniem paplašināt balsošanu pa pastu, apgalvojot, ka tas vairos krāpšanās iespējas.

Viņa pretinieki apgalvo, ka neesot nekādu pierādījumu, kas šādus apgalvojumus apstiprinātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!