Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien tikšanās laikā ar Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju pauda atbalstu Ziemeļatlantijas Līguma organizācijai (NATO), vēsta raidsabiedrība BBC.

Piektdien Vašingtonā Tramps un Meja aizvadīja kopīgu preses konferenci.

Iepriekš Tramps izteicās, ka NATO ir novecojusi organizācija, tomēr tikšanās laikā ar Meju viņš pauda 100% lielu atbalstu militārajai aliansei. Arī Meja uzsvēra, ka viņa ir par dalību NATO, tomēr viņa vēlas ierosināt reformas.

Tramps arī privātajās sarunās ar Meju esot paudis atbalstu NATO, skaidroja Lielbritānijas premjerministre.

Tāpat tikšanās laikā ar Meju Tramps teica, ka izstāšanās no Eiropas Savienības Lielbritānijai būs brīnišķīga lieta, jo tādējādi valsts atgūs savu identitāti.

"Mana pozīcija tirdzniecības jautājumos nav mainījusies daudzus gadus. Kad es biju jaunāks, es runāju par to, ka visa pasaule mūs apkrāpj. Es iepriekš nekad nedomāju, ka būšu pozīcijā, kurā varēšu kaut ko lietas labā izdarīt," stāstīja Tramps. "Es domāju, ka "Brexit" būs brīnišķīga lieta Lielbritānijai. Kad viss tiks nokārtots, Lielbritānijai būs sava identitāte, tajā būs cilvēki, kurus valsts vadība tur gribēs redzēt. Tāpat Lielbritānija varēs veikt tirdzniecības darījumus bez kāda uzraudzības."

Tramps arī stāstīja, ka viņam kā biznesmenim bijusi slikta pieredze ar Eiropas Savienību, jo tā darījumus padarot ļoti sarežģītus.

Tramps un Meja arī komentēja iespējamo sankciju atcelšanu pret Krieviju. Tramps paziņoja, ka Krievijai uzlikto sankciju atcelšana ir pāragra, bet Meja uzstāja, ka sankcijas ir jāturpina, kamēr Krievija neizpildīts Minskas miera līguma noteikumus.

Vēstīts, ka 14. janvārī Tramps intervijā laikrakstam "Wall Street Journal" sacīja, ka "vismaz kādu laiku" negrasās atcelt Krievijai Ukrainas krīzes dēļ noteiktās sankcijas.

Nākamajā dienā intervijā britu laikrakstam "Times" Tramps paziņoja, ka ir gatavs piedāvāt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam sankciju atcelšanu apmaiņā pret kodolarsenālu samazināšanu.

Tikmēr ASV senatoru grupa, kurā ir kā demokrātu, tā republikāņu pārstāvji, nolēma virzīt likumprojektu, kas paredz bloķēt iespējas prezidentam Donaldam Trampam atcelt Krievijai noteiktās sankcijas.

Savukārt Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs neprognozē drīzu sankciju pret Krieviju atcelšanu. "Ir laiks šķirties no ilūzijām, ka attiecībā uz mūsu valsti tiks atceltas kādas sankcijas. Ir acīmredzams, ka tas viss ir uz ilgu laiku. Nav ko cerēt uz svešām vēlēšanām," sacīja Medvedevs valdošās partijas "Vienotā Krievija" kongresā Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!