Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV prezidents Donalds Tramps trešdien uzlika veto aizsardzības budžeta likumam, ko Baltajam namam otrdien nosūtīja Kongress, jo tas, viņaprāt, vairāk kalpo Krievijas un Ķīnas interesēm.

Nacionālās aizsardzības pilnvarojuma likumā (NDAA) "nav iekļauti svarīgi nacionālās drošības pasākumi, taču ir iekļautas normas, kas izrāda necieņu mūsu veterāniem un mūsu militārajai vēsturei un ir pretrunā ar manas administrācijas centieniem mūsu nacionālās drošības un ārpolitikas darbībās pirmajā vietā stādīt Ameriku," teikts Trampa paziņojumā.

Tramps iebilst pret likumā paredzēto ASV armijas bāzu pārdēvēšanu, kuras nosauktas konfederātu militāro līderu vārdos.

Kongresa likumdevēji likumā arī iekļāvuši formulējumu, kas kavētu Trampa plānus samazināt ASV militāros kontingentus ārvalstis, tai skaitā Afganistānā un Vācijā. Prezidents ir paziņojis, ka jebkādi ierobežojumi viņa kā bruņoto spēku virspavēlnieka pilnvarām ir "nekonstitucionāli".

Tramps savā vēstījumā Kongresam nosauca NDAA par "dāvanu" Ķīnai un Krievijai.

Viņš sacīja, ka 1996.gadā pieņemta likuma 230.paragrāfs, kas aizsargā sociālo mediju uzņēmumus no atbildības par lietotāju ievietotu saturu, ir ''ļoti bīstams nacionālās drošības risks".

Tramps ir pieprasījis iekļaut NDAA noteikumus par internetu, ar kuriem tiktu atcelta 230.paragrāfā paredzētā sociālo mediju uzņēmumu aizsardzība no atbildības par saturu to platformās. Ar šo prasību tomēr nav apmierināti pat Trampa Republikāņu partijas biedri.

Kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem NDAA ir ticis pieņemts katru gadu un prezidenti līdz šim nav bloķējuši šo likumu.

Abās Kongresa palātās likums, kas aizsardzībai atvēl vairāk nekā 740 miljardus dolāru, ir apstiprināts ar pietiekamu balsu pārsvaru, lai prezidenta veto teorētiski tiktu pārvarēts.

Prezidenta veto pārvarēšanai Kongresā ir nepieciešams divu trešdaļu vairākums. Kongresam līdz šim nav izdevies pārvarēt nevienu Trampa veto, bet NDAA gadījumā tas varētu izdoties.

Abu partiju līderi ir norādījuši, ka ir gatavi brīvdienu laikā sarīkot Kongresa balsojumu par veto pārvarēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!