Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien uzlika veto Kongresa rezolūcijai, kura liek viņam izbeigt ASV militāro atbalstu Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai, kas Jemenā karo pret šiītu nemierniekiem hutiešiem.

"Šī rezolūcija ir nevajadzīgs, bīstams mēģinājums vājināt manas konstitucionālās pilnvaras, apdraudot amerikāņu pilsoņu un drosmīgo karavīru dzīvības gan šodien, gan nākotnē," paziņoja Tramps.

Viņš arī apgalvoja, ka ASV atbalsts ir nepieciešams, lai "aizsargātu vairāk nekā 80 000 amerikāņu drošību, kuri dzīvo zināmās koalīcijas valstīs, kas ir tikušas pakļautas hutiešu uzbrukumam no Jemenas".

Domājams, ka Kongresam pietrūks divu trešdaļu balsu vairākuma, lai pārvarētu prezidenta veto.

ASV pērn pārtrauca degvielas uzpildes operācijas Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu lidmašīnām šajā karā, bet turpina sniegt koalīcijai dažāda veida atbalstu, tostarp apmācību un padomus.

Jemena kopš 2014.gada ir iesaistīta postošā konfliktā starp valdības spēkiem, kurus atbalsta Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti, un Irānas atbalstītajiem hutiešiem, kuri ieņēmuši galvaspilsētu Sanu.

Šis ir otrs veto Trampa prezidentūras laikā. Martā viņš uzlika veto Kongresa mēģinājumam bloķēt viņa izsludināto ārkārtas stāvokli uz ASV-Meksikas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!