Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien uzlika veto trim Kongresa rezolūcijām, ar kurām tika mēģināts bloķēt ASV ieroču pārdošanu Saūda Arābijai, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un Jordānijai.

Tramps, kurš cenšas veidot tuvākas attiecības ar Rijādu, bija solījis uzlikt veto šīm rezolūcijām, kuras pagājušonedēļ tika pieņemtas Kongresa augšpalātā Senātā un apakšpalātā Pārstāvju palātā.

Balsojumi abās Kongresa palātās notika laikā, kad ir saasinājies saspīlējums starp ASV un Irānu.

Lai gan Pārstāvju palāta pieņēma rezolūcijas ar pārliecinošu vairākumu, tai pietrūka apmēram 50 balsu līdz divu trešdaļu vairākumam, lai pārvarētu prezidenta veto.

Baltais nams ir uzsvēris, ka šo ieroču pārdošanas apturēšana būtu signāls par to, ka ASV neatbalsta savus partnerus un sabiedrotos laikā, kad pieaug draudi pret tiem.

Minētā bruņojuma pakete ietver tūkstošiem precīzijas vadāmu munīcijas šāviņu, citas bumbas un munīciju, un lidmašīnu tehnisko apkopi.

Trampa administrācija maijā apgāja Kongresu, lai pārdotu ieročus 8,1 miljarda ASV dolāru vērtībā Saūda Arābijai, AAE un Jordānijai, kā iemeslu minot draudus no Irānas puses.

Kritiķi uzskata, ka šo ieroču pārdošana saasinās karu Jemenā, kur Saūda Arābijas vadīta koalīcija cīnās pret Irānas atbalstītiem šiītu nemierniekiem hutiešiem. ANO ir paziņojusi, ka šis karš ir izraisījis pasaulē lielāko humāno krīzi.

Tramps aprīlī uzlika veto Kongresa rezolūcijai, kura liek viņam izbeigt ASV militāro atbalstu Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai Jemenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!