Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien apstiprināja, ka telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski runājis par bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu un apsūdzībām korupcijā.

Parādoties ziņām par kāda trauksmes cēlāja sūdzību, sākušas skanēt apsūdzības, ka Tramps mēģinājis pārliecināt Zelenski veikt izmeklēšanu saistībā ar bijušā viceprezidenta un iespējamā 2020. gada vēlēšanu sāncenša dēlu Hanteru Baidenu. Vienlaikus pastiprinās bažas par iespējamu ārvalstu iejaukšanos ASV 2020. gada prezidenta vēlēšanās, līdzīgi kā tas jau notika 2016. gadā, kad ASV vēlēšanās iejaucās Krievija.

Tramps sacīja, ka telefonsarunā jūlijā ticis runāts par iespējamu korupciju, kurā iesaistīts Džo Baidens un viņa dēls. Tramps arī pieļāva iespēju, ka var tikt publiskots sarunas atšifrējums.

"Mums bija ļoti lieliska saruna, ļoti tieša, ļoti atklāta, ļoti godīga saruna. Es ceru, ka to var publiskot," sacīja Tramps, atkārtoti paužot, ka viņš nav izdarījis nekā aplama. "Saruna, kas man bija, lielā mērā bija apsveikuma rakstura, lielā mērā par korupciju un lielā mērā par to, ka mēs negribam, lai mūsu cilvēki - tādi kā viceprezidents Baidens un viņa dēls - radītu korupciju Ukrainā, kur tās jau pietiek."

Tramps, kā vēsta mediji, telefonsarunas gaitā astoņas reizes esot mudinājis Zelenski izmeklēt iespējamo korupciju, kurā varētu būt iejaukts Hanters Baidens, kurš laikā, kad viņa tēvs bija ASV viceprezidents, bija Ukrainas naftas un gāzes ieguves uzņēmuma "Burisma Holdings" uzraudzības padomes loceklis.

Kā Džo Baidens vēl sestdien sacīja žurnālistiem, Trampa rīcība, pēc visa spriežot, bijusi "milzīga varas ļaunprātīga izmantošana". "Es zinu, pret ko es esmu,- pret sērijveida pārkāpēju. Lūk, kas ir šis cilvēks," sacīja Džo Baidens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!