Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps par Lauksaimniecības ministrijas viceministru izpētes, izglītības un ekonomikas jautājumos nominējis ar zinātni nesaistīto konservatīvo radiošovu vadītāju Semu Klovisu. Gadījumā, ja ASV Senāts apstiprinās viņa kandidatūru, klimata pārmaiņu ietekmi uz lauksaimniecību turpmāk vadīs persona, kura klimata izpēti iepriekš dēvējusi par "dranķu zinātni", raksta "ArsTechnica".

Kloviss, kurš Aiovas pasniedzis ekonomiku un vadības zinātni, Trampu atbalstīja jau pašā prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas sākumā. Īsi pēc Trampa nokļūšanas Baltajā namā viņš saņēma padomnieka amatu, un kādu laiku tika mēļots, ka viņš varētu saņemt šo nomināciju.

Lai gan Lauksaimniecības ministrija nav tik prominenta attiecībā uz ietekmi zinātnē, kā, piemēram, Enerģijas ministrija, tai pakļautajā Lauksaimniecības Izpētes servisā strādā vairāk nekā 1000 pastāvīgu zinātnieku aptuveni 100 izpētes institūcijās, norāda medijs. Tie īsteno pētījumus uzturvielu, lauksaimniecības produktivitātes, dzīvnieku slimību, kā arī tādās ar pārtiku nesaistītās nozarēs kā mežsaimniecība.

Cita starpā daudzi pētījumi veltīti, lai lauksaimniecības prakses pielāgotos klimata izmaiņām. Jau patlaban klimata izmaiņas ietekmē temperatūras izmaiņas, ūdens apgādi un kaitēkļu izplatību, un to ietekme varētu tikai pieaugt. Klovisa iecelšana amatā pētījumus šajā jomā varētu apturēt pavisam vai vismaz kavēt.

Savulaik, 2014. gadā, Klovisam kandidējot uz Aiovas senātu, viņš intervijā klimata pārmaiņas nodēvēja par muļķībām. "Esmu ieskatījies pētījumos un man ir gana zināšanu zinātnē, lai es zinātu, kad tieku mānīts," viņš norādīja. Organizācija "Pro Publica" vēlāk izpētīja, ka viņš nekad nav pat apguvis kādu kursu eksaktajās zinātnēs.

Tas viņam neliedza paziņot, ka "liela daļa zinātnes ir draņķību zinātne, tā nav pierādīta". "Šī globālā sasilšana vai kādas nu tur tās klimata izmaiņas ir par ienākumu pārdali no attīstītajām industriālajām valstīm uz tām, kuras tādas nav," viņš skaidroja savu nostāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!