Itālijā piektdien notiek astoņu stundu ģenerālstreiks, kas valsts lielākajā daļā paralizējis gaisa, dzelzceļa un sabiedriskā transporta sistēmas.
Daudzi ārvalstu ceļotāji iestrēga lidostās, jo aviokompānija "Alitalia" atcēla vai aizkavēja vairāk nekā pusi savu regulāro reisu un citas aviokompānijas bija spiestas atteikties no savienojošiem reisiem uz Itāliju un no tās.

"Alitalia" paziņojusi, ka tā atceļ 275 izlidojošos reisus un atliek vēl 109 no aptuveni 600 regulārajiem reisiem, un lēš, ka streiks skars ap 35 tūkstošiem ceļotāju. Vissmagāk cietīs Malpensas lidosta Milānā un Romas Fjumičino lidosta.

Streiks, ko sarīkojusi arodbiedrība CGIL, kas pārstāv gandrīz sešus miljonus cilvēku, notiek laikā, kad valdība cīnās ar ekonomikas stagnāciju un krīzes padziļināšanos autogigantā FIAT.

CGIL organizējusi 120 demonstrācijas visā valstī, bet galvenā demonstrācija ir plānota FIAT bāzes pilsētā Turīnā, valsts ziemeļos. Astoņu stundu streiks izjauks darbu gandrīz pusē Itālijas dzelzceļu, taču neapturēs dzīvi valstī, jo pārējās divas galvenās arodorganizācijas nav atbalstījušas darba pārtraukšanu.

Kreisā arodbiedrība paziņojusi, ka streika iemesls ir premjerministra Berluskoni budžeta un finanšu politika, kā arī darbaspēka tirgus reformas, kuras saasina ekonomisko lejupslīdi un kuru dēļ var zaudēt dabu aptuveni 280 tūkstoši cilvēku.

Pēdējos mēnešos Itālijā notikuši vairāki desmiti pusdienas vai vienas dienas streiku, lai protestētu pret valdības politiku.

Itālijas trīs galvenās metālapstrādes strādnieku arodbiedrības ceturtdien paziņoja, ka tās rīkos vienas dienas streiku pirms 10.novembra, lai pretotos FIAT plāniem atlaist vienu piektdaļu savu automobiļu būves sektora strādnieku.

Pēdējās nedēļās Itālijas kompānijas paziņojušas par vairāk nekā 20 tūkstošu darbinieku atlaišanu un tikai FIAT vien plāno atlaist no darba 8100 strādniekus jeb aptuveni 20 procentus sava darbaspēka Itālijā, lai atgūtu rentabilitāti.

Vairāk nekā tūkstotis strādnieku no FIAT rūpnīcas Sicīlijā ceturtdien devās uz Romu, lai protestētu pret gaidāmo štatu samazināšanu, taču policija viņiem neatļāva rīkot gājienu uz valdības ēku.

CGIL cer, ka piektdienas demonstrācija liks valdībai pārskatīt ne vien darbaspēka tirgus reformas, bet arī nākamā gada budžetu, kas neesot pietiekams, lai stimulētu ekonomisko augšupeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!