Lai gan sievietēm hormonu terapija palīdz iegūt vīrišķīgi zemu balsi, transseksuālistiem, kas no vīriešiem pārtapuši par sievietēm, hormonu terapija nelīdz. Līdz šim vienīgā balss pārveidošanas iespēja bija veikt balssaišu operāciju, pēc kuras pacienta balss bieži vien kļūst ķērcoša.
Patlaban vairākās klīnikās, kur tiek ārstētas dažādas runas patoloģijas, tiek izmantots jauns terapijas veids, kas tiek dēvēts par balss feminizāciju. Pēc kādas runas patoloģijas speciālistes teiktā, uz viņas pakalpojumiem cilvēki gaida rindā pat pusotru gadu.

Sietlas Vašingtona universitātes speciāliste Mišele Mordona līdz šim strādājusi ar aptuveni divdesmit klientiem, palīdzot viņiem apgūt nianses, kas balsi padara sievišķīgu.

"Balss augstums vēl nav viss," intervijā "Reuters Health" sacīja Mordona, kura ir pārliecināta, ka patiesībā balss paaugstināšanai nebūt nav izšķirošā nozīme.

Pastāv, piemēram, balss augstuma diapazons, kuru runājot lieto gan vīrieši, gan sievietes. "Vīrieši parasti ir monotonāki," skaidro Mordona. Variējot balss augstumu, tā kļūst sievišķīgāka. Vīrieši arī parasti runā vienmērīgākā ritmā, savukārt sieviešu runā biežāk vērojamas pauzes.

"Sievietes runājot biežāk izmanto retoriskus jautājumus. Viņas varētu teikt: "Kāda brīnišķīga diena, vai ne?" Turpretī vīrietis drīzāk vienkārši paziņos, ka diena ir brīnišķīga," saka Mordona.

Parasti Mordonas klientiem nepieciešamas aptuveni 27 nedēļas, lai panāktu balss pārmaiņas. Terapija tiek uzskatīta par veiksmīgu, ja klients pats ir apmierināts ar savu balsi. Ļoti svarīgi, lai klientam būtu tuvi cilvēki, kas spētu sniegt viņam atbalstu, uzsver ārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!