Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas policija otrdien paziņoja, ka trešais aizdomās turamais Londonā pagājušajā nedēļā notikušo teroraktu sarīkošanā ir 22 gadus vecais marokāņu izcelsmes Itālijas pilsonis Jusufs Zagba.

Policija arī pavēstīja, ka Zagba "nav bijis [britu] policijas vai [specdienesta] MI5 interešu lokā". Savukārt Itālijas mediji ziņo, ka Itālijas izlūkdienests informējis Lielbritānijas un Marokas izlūkdienestus, ka Zagba tiek uzskatīts par potenciālu ekstrēmistu.

Itālijas mediji arī ziņo, ka Zagba pagājušajā gadā esot aizturēts Boloņas lidostā, kad gatavojies sēsties lidmašīnā uz Turciju. Policija uzskatījusi, ka viņš no Turcijas plāno doties tālāk uz Sīriju. Viņam bijusi tikai vienvirziena biļete, neliela mugursoma un pase. Viņa telefonā policija atradusi teroristu grupējuma "Islāma valsts" propagandas video, taču izmeklēšanā netika gūti pietiekami pierādījumi, lai varētu izvirzīt viņam apsūdzības par saistību ar terorismu.

Rezultātā Zagba atbrīvots, vēsta Itālijas mediji. Un tā kā viņam ir gan Marokas, gan Itālijas pilsonība, viņš netika izraidīts no Itālijas. Mediji ziņoja, ka Zagba nekad nav ilgi uzturējies Itālijā.

Mediji vēstīja, ka Zagbas vecāki - māte itāliete un tēvs marokānis - ir šķīrušies, un Zagba galvenokārt dzīvojis Marokā, bet bieži braucis strādāt arī uz Lielbritāniju.

Lielbritānijas policija paziņoja, ka otrdien aizturēts vēl viens aizdomās turamais saistībā ar teroraktiem, kurš ir 27 gadus vecs. Iepriekš bez apsūdzību izvirzīšanas tika atbrīvoti 12 aizturētie.

Jau vēstīs, ka pirmdien policija nosauca divu par slaktiņa Londonā sarīkošanu aizdomās turamo vārdus. Viens no viņiem ir 27 gadus vecais Hurams Šazads Buts, kurš vairākus gadus dzīvojis Bārkingā Londonas austrumos. Buts bijis precējies, un viņam esot bērni.

Viņš jau iepriekš esot bijis zināms gan policijai, gan britu iekšējās drošības dienestam MI5, taču tiesībsargāšanas iestāžu rīcībā nav bijušas ziņas par iespējamo uzbrukumu. Buts bija arī viens no pērn demonstrētās britu sabiedriskās televīzijas "Channel 4" dokumentālās filmas "Džihādists kaimiņos" varoņiem, vēsta vietējie mediji.

Otrs no uzbrucējiem bijis 30 gadus vecais Rašids Reduane, kas arī dzīvojis Bārkingā. Kā pavēstījusi Metropoles policija, Buts bijis Pakistānā dzimis Lielbritānijas pilsonis, bet Reduanem, pēc paša apgalvojumiem, bijusi Marokas un Lībijas pilsonība. Viņš dēvējies arī par Rašidu Elhdaru, nosaucot citu dzimšanas datumu.

Pretterorisma policijas priekšnieks Marks Roulijs aicinājis pilsoņus sniegt visas iespējamās ziņas par abiem nosauktajiem teroristiem.

Kā ziņots, trīs teroristi sestdienas vakarā ar mikroautobusu uztriecās gājējiem uz Londonas tilta, bet pēc tam ar nažiem uzbruka cilvēkiem tirgū "Borough Market", kas atrodas tilta dienvidu galā. Policija uzbrucējus nošāva, taču viņi paspēja noslepkavot septiņus cilvēkus. Vēl 48 cilvēki šajā uzbrukumā guvuši ievainojumus.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies teroristu grupējums "Daesh".

Jau iepriekš īru sabiedriskā raidorganizācija RTE ziņoja, ka vienam no uzbrucējiem bijusi Īrijas izsniegta identifikācijas karte un viņš dzīvojis Dublinā. Atsaucoties uz avotiem policijā, RTE vēstīja, ka uzbrucējs, domājams, bijis Marokas pilsonis, kas precējies ar kādu skotieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!