Foto: AFP/Scanpix
Aptuveni 400 miljoni valsts iedzīvotāju, jeb 30% no populācijas neprot runāt valsts valodā, atsaucoties uz Ķīnas Izglītības ministrijas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

No atlikušajiem 70%, kas spēj sazināties oficiālajā mandarīnu dialektā, daudziem valodas zināšanas ir vājas, aģentūrai "Siņhua" ceturtdien atklāja ministrijas amatpersona.

Amatpersonu atklāsme nākusi klajā laikā, kad komunistiskās valsts valdība sākusi jaunu mēģinājumu radīt lingvistisko vienotību lielajā valstī, norāda BBC.

Ķīnas teritorijā iedzīvotāji runā simtiem ķīniešu valodas dialektos un vairākās minoritāšu valodās. Mandarīnu valoda, kas oficiāli tiek saukta par "Putonghua" (tulkojumā no ķīniešu – "kopīgā valoda") ir viena no tām pasaules valodām, kurā runā visvairāk cilvēku.

Centieni stiprināt kopīgā dialekta lietošanu būs koncentrēti uz lauku apvidiem un etnisko minoritāšu apdzīvotiem rajoniem, skaidro Izglītības ministrijas pārstāve.

Mandarīnu valodas izplatību pasaulē apdzīvotākās valsts iedzīvotāju saliedēšanas nolūkos jau gadu desmitiem veicina Ķīnas Komunistiskā partija. Valdības pūliņus gan apgrūtina valsts izmēri un nepietiekamie ieguldījumi izglītībā, sevišķi lauku rajonos, skaidro BBC korespondents Pekinā Martins Patience.

Valdības programmu jau ilgi ir apstrīdējušas etniskās minoritātes. 2010. gadā Tibetā izcēlās protesti pret mandarīnu valodas lietošanu skolās. Tibetieši norādīja, kas tas grauj viņu pašu valodu un kultūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!