Tikai trešdaļa vīriešu un desmitā daļa sieviešu ir lietojuši kondomus, lai novērstu inficēšanos ar seksuāli transmisīvajām slimībām, konstatēts projektā "Dzimumorgānu infekciju samazināšanas stratēģija Latvijā".
Savukārt aptuveni 40% vīriešu partneru skaits ir bijis no 4 līdz 8 un piektā daļa vīriešu pat nespēj pateikt savu partneru skaitu. 20% vīriešu un 10% sieviešu bijuši divi partneri vienlaikus.

Secināts, ka gados vecāki cilvēki ir informētāki par cilvēka imūndeficīta vīrusu un seksuāli transmisīvajām slimībām.

Projekta ietvaros veiktajās aptaujās secināts, ka 36% jauniešu uzsāk dzimumattiecības pirms 18 gadu vecuma, bet tikai 32% no viņiem pirmā dzimumakta laikā izmantojuši kādu izsargāšanās metodi. Jaunieši informāciju iegūst galvenokārt no draugiem un masu saziņas līdzekļiem, bet mazāk nekā puse - no grāmatām vai ārsta.

Secināts arī, ka daudzi cilvēki, īpaši jaunieši, izjūt diskomfortu, iegādājoties kondomus. Nelielās apdzīvotās vietās tos var nopirkt tikai aptiekā, bet aptiekāre labi pazīst visus iedzīvotājus, to vidū arī pircēja vecākus. Arī precēti vidējās paaudzes vīrieši atzinuši, ka izjūt diskomfortu, to pašu sacījušas viņu sievas: "Nezin ko vēl aptiekāre padomās!"

Jauniešiem prezervatīvi esot par dārgu

Lielākā daļa aptaujāto atzinuši, ka prezervatīvu cena - apmēram 50 santīmi par vienu - viņiem ir pieejama, tomēr bijuši jaunieši - arodskolu audzēkņi un studenti -, kas teikuši, ka tā viņiem ir par augstu.

Kā viena no rekomendācijām šajā jomā izteikta bezmaksas kondomu pieejamības nodrošināšana jauniešiem līdz 18 gadiem.

Aptauja veikta, Pasaules veselības organizācijas speciālistiem, ārstiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem apbraukājot 14 vietas visos Latvijas novados. Speciālisti runājuši ar dažādu sociālo grupu pārstāvjiem Limbažos, Valmierā, Valkā, Rēzeknē, Zilupē, Ludzā, Gulbenē, Ventspilī, Kuldīgā, Aizputē, Kandavā, Jelgavā, Bauskā, Aizkrauklē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!