Foto: AP/Scanpix

Trešdien sadursmēs starp policiju un gāztā prezidenta Mohameda Mursi atbalstītājiem bojāgājušo skaits ir sasniedzis 525, atsaucoties uz Ēģiptes Veselības ministrijas jaunāko informāciju, vēsta aģentūra AP.

Vardarbīgajās sadursmēs ievainoto skaits ir sasniedzis 3717, aģentūru informēja ministrijā.

Gāzto prezidentu atbalstošā "Musulmaņu brālība" iepriekš ziņoja, ka nogalināti ir vairāk nekā 2000, bet ievainoti 10 000 cilvēki. Savukārt Iekšlietu ministrija informēja par 43 nogalinātiem policistiem.

Trešdien Kairā bojā gāja arī britu raidsabiedrības "Sky News" operators, bet valstī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Kopš 2011. gada revolūcijas asiņainākās sadursmes izcēlās, kad policija trešdien ieradās Kairas centrā, lai izklīdinātu divas demonstrantu nometnes, kuru dalībnieki pieprasīja Mursi atjaunošanu amatā.

Ēģiptes pagaidu valdības premjerministrs Hazems al Beblavi aizstāv demonstrantu izdzenāšanu, norādot, ka Mursi atbalstītāji visā valstī sēj haosu, "terorizē pilsoņus, uzbrūk valsts un privātajam īpašumam".

"Valstij bija jāiejaucas, lai ēģiptiešiem atjaunotu drošību un mieru", sacīja premjers. Ņemot vērā izveidojušos apstākļus, pagaidu prezidenta izsludinātais ārkārtas stāvoklis bijis nepieciešams solis, skaidroja premjers.

Demokrātiski ievēlēto islāmistu prezidentu pēc plašiem tautas protestiem trešajā jūlijā apvērsumā gāza armija, kas ir izveidojusi pagaidu valdību un izstrādājusi plānu jaunu vēlēšanu sarīkošanai 2014. gadā.

Pēc apvērsuma ielās izgāja Mursi un "Musulmaņu brālības" atbalstītāji, kas Kairā turpināja nepārtrauktas protesta akcijas. Viņi noorganizēja divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes. Ēģiptes jaunā valdība vairākkārt solīja demonstrācijas pārtraukt.

Līdz trešdienas notikumiem Mursi atbalstītāju, pretinieku un policijas savstarpējās sadursmēs jau bija gājuši bojā vairāk nekā 250 cilvēki.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!