Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas spēki devuši triecienu pa pretinieka dzīvā spēka koncentrēšanās vietu okupētajā Doneckā, kā rezultātā iznīcināti kaujinieki no čečenu militārās vienības "Ahmat", teikts Ukrainas armijas Ģenerālštāba ikdienas kopsavilkumā par situāciju frontē.

Čečenijas vadonim Ramzanam Kadirovam pakļautās vienības karotāji, saukti arī par kadiroviešiem, sākotnēji pamanīti Doneckas dienvidrietumu daļā, kur nodarbojušies ar vietējo iedzīvotāju aplaupīšanu un inscenētu kaujas video filmēšanu, liecina ziņojums.

Trieciena rezultātā iznīcināti pavisam 56 kadirovieši, apgalvo Ģenerālštābs. Ievainoto skaits vēl tiek precizēts.

Nesaistīti ar šo notikumu, bet ar "Ahmat" kopumā, Kadirovs kādā video parādījis sev pakļautās vienības jauno tehniku. Būtiskākais, kas ierakstā atklājas, ir Ķīnas "ShaanXi" bruņumašīnas "Tiger", atzīmē "Radio Svoboda".

Ķīna vairākkārt ir apgalvojusi, ka nepiegādā ieročus nevienai no Ukrainā karojošajām pusēm, bet Rietumu ieroču piegādes nosoda kā konflikta katalizatoru. Pekina tiek uzskatīta par svarīgu spēlētāju, kas varētu ietekmēt Maskavu un palīdzēt izbeigt karu Ukrainā. Tomēr Ķīnas darbībās vairāk saskatāma nostāšanās Krievijas pusē.

raidījumā "Komandcentrs" skaidroja Latvijas Ārpolitikas institūta Āzijas pētniecības programmas un Rīgas Stradiņa universitātes Ķīnas studiju centra vadītāja Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova, Pekina nav ieinteresēta, lai Krievija tiktu sakauta un pārlieku novājināta, tāpēc Āzijas milzis var izvēlēties vairāk atbalstīt Kremli, redzot tā vājumu.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!