Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Džo Baidens ASV prezidenta amatā drīz būs pavadījis veselu gadu. Savas prezidentūras laikā viņš saskāries ar dažādiem izaicinājumiem, taču pirms pusotras nedēļas piedzīvoja, iespējams, pašu lielāko neveiksmi kopš ienākšanas Baltajā namā – paša partijas iekšējo ķīviņu, un nevienprātības dēļ krita Baidena lolotais sociālekonomisko reformu likumprojekts (angliski dēvēts par "Build Back Better Act"), kas, visticamāk, būtu kļuvis par viņa galveno politisko mantojumu.

Tā vietā Baidens palicis pie sasistas siles – bez sava galvenā mērķa piepildīšanas, ar sašķeltu partiju sev aiz muguras un opozīciju, kura nākamā gada novembrī lūkos pārņemt kontroli pār abām Kongresa palātām.

Lai izprastu Baidena politisko situāciju kopš nesen piedzīvotā fiasko likumprojekta kontekstā, kā arī apspriestu citas ASV politikā šobrīd nozīmīgas tendences, portāls "Delfi" uz sarunu aicināja Savienoto Valstu politikas eksperti Džīnu Kārdu, kura cita starpā savulaik strādājusi arī 43. ASV prezidenta Džordža Volkera Buša administrācijā.

Sarunas gaitā apspriedām ne tikai problēmas, ar kurām šobrīd saskaras Baidens un demokrāti, bet arī galvenās aktualitātes otrā ierakumu pusē esošajā Republikāniskajā partijā. Vai republikāņu triumfs 2022. gada vidustermiņa vēlēšanās ir neizbēgams? Un vai kāds republikāņu politiķis būs pietiekami drosmīgs (varbūt pat pietiekami traks), lai stātos pretī joprojām ietekmīgajam Donaldam Trampam cīņā par republikāņu nomināciju 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanās?

Sociālo tīklu posts

Intervijas ievadā vaicāju Kārdai par polarizāciju ASV politiskajā vidē un sabiedrībā kopumā. Gan politiķu retorika, gan plašsaziņas līdzekļos nolasāmais tonis liecina, ka Savienotās Valstis šobrīd piedzīvo teju vai bezprecedenta sašķeltību, kura grauj kā savstarpējo uzticību, tā spējas efektīvi vadīt politiskos procesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!