Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sīrijas nemiernieki ceturtdien valsts rietumos ieņēmuši stratēģiski nozīmīgo Morekas pilsētiņu, par kuras kontroli valdības spēki iepriekš bija cīnījušies mēnešiem ilgi, atsaucoties uz kaujiniekiem un novērotājiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Pilsētiņas ieņemšana ir smags trieciens Damaskai un Maskavai, kura kopš 30. septembra prezidenta Bašara al Asada spēkiem sniedz gaisa atbalstu, norāda aģentūra.

Uz ziemeļiem no Hamas esošā Moreka atrodas uz galvenās šosejas, kas savieno Sīrijas ziemeļus ar dienvidiem un ir vitāli svarīga valsts rietumu daļas kontrolēšanai.

"Tas bija režīma spēku pulcēšanās centrs un izejas punkts to operācijām," pilsētiņas stratēģisko nozīmību skaidro "Brīvās Sīrijas Armijas" (BSA) koalīcijā esošas nemiernieku grupas "Fursan al-Haq" pārstāvis Faress al Bajušs.

Kāds cits BSA komandieris arī apstiprina pilsētas ieņemšanu un norāda, ka nemiernieki turpinās spiesties tālāk.

"Nākamais solis mums ir atbrīvot lielceļu starp Moreku un Sūrānu. Uz turieni ir atkāpusies Sīrijas armija un tās kaujinieki, un uz turieni ir pārvietojusies cīņa," aģentūrai paziņoja Džamils Salehs no "Al Izza" grupējuma.

Pēc pilsētiņa ieņemšanas intensīvāki ir kļuvuši Krievijas uzlidojumi, viņš papildina.

Valdības spēki cīnījās mēnešiem ilgi un zaudēja daudz karavīru, līdz 2014. gada oktobrī ieņēma Moreku, stāsta Rami Abdulrahmans no Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Viņi pagājušajā gadā smagi strādāja, lai to atgūtu, bet tagad zaudēja to dažās stundās," "Reuters" citē Abdulrahmanu.

Sīrijas valsts mediji par Morekas krišanu neziņoja, vien tika pārraidīts paziņojums, ka kaujās tās apkārtnē iznīcināti "vairāki teroristi", norāda "Reuters".

Par spīti Krievijas gaisa atbalstam Sīrijas armija un tās sabiedrotie Libānas un Irānas kaujinieki nozīmīgus panākumus kaujās nav guvuši, apgalvo Abdulrahmans.

Panākumi cīņā pret Krievijas atbalstītajiem Asada spēkiem gūti pateicoties uzlabotai nemiernieku taktikai un jaunām ieroču piegādēm no tādām valstīm kā Saūda Arābija un Katara, atsaucoties uz nemiernieku avotiem, atzīmē "Reuters".

Tikmēr Krievija ir pastiprinājusi centienus noslēgt mieru starp Damasku un sašķelto opozīciju, norāda "Reuters".

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka abas puses nākamnedēļ tiksies Maskavā, bet Krievijas mediji informēja, ka ar Krievijas amatpersonām Abū Dabī piekritusi tikties BSA delegācija.

Tikmēr ar BSA saistītās grupas, kuras saņem atbalstu no ārvalstīm, to noraida. Krievi tiekoties ar sīriešiem, kas nav BSA pārstāvji, bet tikai sevi uzdod par tādiem, "Reuters" apgalvo nemiernieku pārstāvis Bajušs.

Vēstīts, ka Krievija šogad ir pastiprinājusi savu militāro klātbūtni Sīrijā un kopš 30. septembra veic gaisa uzlidojumus nemiernieku pozīcijām, lai atbalstītu prezidenta Bašara al Asada režīma spēkus.

Tas rada Maskavas domstarpības ar ASV un citām reģiona valstīm, kuras atbalsta opozīcijā Asadam esošos spēkus.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!