Foto: Reuters/Scanpix

Trim Baltkrievijas opozīcijas līderiem piespriests 15 diennakšu arests par piedalīšanos nesankcionētā protesta akcijā Maladzječnā pret tā dēvēto liekēžu apkarošanas dekrētu, sestdien paziņojusi cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vesna".

Šādu spriedumu labēji centriskās koalīcijas līderiem Anatolijam Ļebedko (titulbildē), Jurijam Gubarevičam un Vitālijam Rimaševskim sestdien pasludinājusi Minskas apgabala Maladzječnas rajona tiesa. Vēl desmit cilvēkiem apcietinājumā būs jāpavada no trim līdz desmit dienām.

Opozīcijas līderi un aktīvisti piektdien tika aizturēti Maladzječnā, kur vairāk nekā 1000 cilvēki piedalījās demonstrācijā, pieprasot prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos un iebilstot pret "liekēžu apkarošanas dekrētu", kas nosaka, ka personām, kas strādā mazāk par 183 dienām gadā, jāsamaksā valdībai kompensācija par zaudētajiem nodokļiem, kas parasti ir aptuveni 237 eiro.

Pēc divus gadus ilgas ekonomiskās lejupslīdes daudziem cilvēkiem Baltkrievijā ir grūti nopelnīt izdzīvošanai nepieciešamo naudu, un "liekēžu" nodoklis izpelnījies asu kritiku.

Piekāpjoties plašajam protestu vilnim, ko izraisījis "liekēžu nodoklis", Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka šogad tas netiks piemērots, bet tai pašā dienā arī deva iekšlietu ministram Igoram Šuņevičam rīkojumu asi reaģēt uz protesta akciju rīkotāju darbībām. Viņš norādīja, ka nerunā par "vienkāršajiem demonstrāciju dalībniekiem, kuri nonākuši grūtā situācijā un grib pievērst sev uzmanību, bet gan par provokatoriem, kuri jāsauc pie atbildības pēc visas likuma bardzības".

"Maidana Baltkrievijā nebūs," paziņoja prezidents.

Sestdien aptuveni 400 cilvēki pulcējās uz demonstrāciju Brestas apgabala Pinskā. Akcija beidzās bez incidentiem.

Labēji centriskajā koalīcijā ietilpst Apvienotā pilsoniskā partija, partijas "Baltkrievijas kristīgā demokrātija" organizācijas komiteja un kustība "Par brīvību". Minētais tiesas spriedums nozīmē, ka trim opozīcijas līderiem būs liegta iespēja piedalīties visās šomēnes paredzētajās protesta akcijās, ieskaitot 15.martā plānoto sankcionēto gājienu Minskā.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vesna" sestdien vērsusies pie Baltkrievijas varas iestādēm ar aicinājumu izbeigt savas valsts pilsoņu vajāšanu, uzsverot, ka visi pēdējā laika protesti bijuši mierīgi un nav apdraudējuši ne sabiedrisko kārtību, ne nacionālo drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!