Lielbritānijas militārā tiesa piektdien trim britu karavīriem par irākiešu gūstekņu aizskaršanu un pazemošanu piespriedusi cietumsodu.
Lielbritānijas armijas komandieris ģenerālis Maiks Džeksons atvainojās upuriem un Irākas tautai.

Danielam Kenjonam piespriests 18 mēnešu cietumsods par neziņošanu par seksuālu aizskaršanu un vēl diviem apsūdzības punktiem. Markam Kūlijam piespriests divu gadu cietumsods par sasieta irākiešu gūstekņa pacelšanu ar autopacēlāju. Darenam Lariknam piespriests piecu mēnešu cietumsods par bradāšanos pa sasietu vīrieti.

Visi trīs notiesātie ar negodu izslēgti no armijas

Tomēr piecas nedēļas ilgajā tiesas prāvā, kas notika militārā bāzē Vācijā, neviens netika atzīts par vainīgu irākiešu sakārtošanā seksuālās pozās, jo bez upuru liecībām prokuratūra nespēja notiesāt nevienu vainīgo.

Neviens no karavīriem vienībā nesniedza liecības par to, kurš organizējis irākiešu pozēšanu fotogrāfijām, bet irākiešu upurus nav iespējams atrast, lai viņi varētu liecināt.

Tajā pašā laikā Lielbritānijas laikraksts "Independent" ziņo, ka tas 48 stundu laikā atradis četrus irākiešu upurus, kas visi dzīvo dažu kilometru attālumā no britu militārās bāzes Basrā.

"Viņi mums lika darīt lietas, kas ir sliktas. Mēs attiecāmies, bet viņi mūs sita. Mani apkaunoja tas, ko viņi lika mums darīt," laikrakstam sacīja Ali Radi Kasims, kurš redzams vienā fotogrāfijā, seksuālā pozā kails kopā ar citu ieslodzīto.

"Viņi ar mums apgājās ļoti slikti. Šī ir mūsu valsts, bet viņi ar mums izrīkojās kā ar dzīvniekiem," piebilda Hasans Kardams Abulhuseins, kurš bijis tas gūsteknis, pa kuru bradājies Larkins.

Ģenerālis Džeksons apgalvoja, ka militārā policija darījusi visu iespējamo, lai atrastu irākiešu upurus, paužot neizpratni, ka irākieši bijuši ar mieru runāt ar žurnālistu, bet nav pieteikušies militārai policijai.

Tiesas prāva arī izraisījusi jautājumus par komandieru atbildību gūstekņu pazemošanā.

Visi apsūdzētie tiesā apgalvoja, ka vadība viņiem likusi "kārtīgi apstrādāt" aizturētos irākiešus, kas turēti aizdomās par marodierismu.

Tomēr neviena augstāka ranga militārpersona pie atbildības nav saukta.

Skandāls nonāca atklātībā, kad britu karavīrs Gerijs Bārtlems pēc dienesta Irākā kādā fotodarbnīcā Lielbritānijā nodeva attīstīt filmiņu, kurā bija safotografēta ņirgāšanās par irākiešu gūstekņiem. Fotodarbnīcas darbinieki, atklājot fotofilmiņas saturu, izsauca policiju.

Bārtlemam tika piespriests 18 mēnešu cietumsods par fotogrāfiju uzņemšanu un līdzdalību gūstekņa pacelšanā ar autopacēlāju.

Apsūdzības seksuālā aizskaršanā pret viņu tika atceltas saskaņā ar vienošanos, ka viņš liecinās pret citiem, tomēr šīs liecības nav novedušas pie nevienas notiesātas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!