Foto: Karli Saul, Madis Veltman

Igaunijas Centra partija, "Tēvzemes" un "Res Publica" savienība (IRL), kā arī Sociāldemokrātiskā partija (SDE), kas veda sarunas par jaunas valdības izveidošanu, sestdien pilnvaroto sapulcēs apstiprinājušas koalīcijas līgumu.

Centristi un SDE apstiprinājuši savus kandidātus ministru amatiem. IRL par saviem kandidātiem lems pirmdien.

Premjerministra amata kandidāts ir Centra partijas priekšsēdētājs Jiri Ratass, nolēma šī politiskā spēka pārstāvji.

Jaunajā kabinetā būs 15 ministri, katram koalīcijas partnerim pa pieciem portfeļiem. IRL un SDE bija arī līdzšinējās valdības koalīcijā, bet Centra partija atradās opozīcijā.

Igaunijas līdzšinējā valdība Reformu partijas līdera Tāvi Reivasa vadībā demisionēja 9.novembrī pēc tam, kad piecas no sešām parlamentā pārstāvētajām partijām izteica premjeram neuzticību, vainojot viņu par stagnāciju valstī un nespēju pieņemt valstij svarīgus lēmumus.

Daži analītiķi norāda, ka Igaunijas politiskā krīze sākās augusta beigās, kad tobrīd valdošās partijas nespēja vienoties par Tomasa Hendrika Ilvesa pēcteci Igaunijas prezidenta amatā. Pirmās balsojuma kārtas parlamentā noslēdzās bez rezultāta, arī elektoru kolēģijā, ko veido parlamenta deputāti un pašvaldību pārstāvji, jauno prezidentu neizdevās ievēlēt, bet, atkal balsojot parlamentam, 3.oktobrī amatā tika ievēlēta Kersti Kaljulaida, kas tiek uzskatīta par kompromisa kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!